Újabb taggal bővült a BÉT prémium kategóriája

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Új kibocsátó került a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába: a KONZUM Nyrt. részvényei 2018. március 7-én léptek feljebb a Standard körből. A társaság sikeresen teljesítette a tőzsde feltételrendszerét, többek között egy éven át 5 milliárd forint felett tartotta piaci kapitalizációját. A BÉT legnagyobb és a befektetők körében legnépszerűbb kibocsátóit tartalmazó Prémium kategóriában így már 17 vállalat papírjai forognak; az elmúlt egy évben 4 részvénnyel is bővült a lista.

Ünnepélyes csengetéssel indult szerdán a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, a Prémium kategóriába, azaz a legnagyobb és a befektetők körében legnépszerűbb részvények körébe lépett ugyanis a KONZUM Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.

2017 őszén a Masterplast és az Opus is feljebb lépett a Standard kategóriából, a Waberer’s részvényeit pedig rögtön a Prémium kategóriába vezették be a társaság tavaly nyári nyilvános részvénykibocsátása során, így az utóbbi egy évben a Konzummal együtt 4 új vállalattal 17-re bővült az ide tartozó cégek száma.

Nagyot ugrott tavaly a papír

Érdekesség, hogy a KONZUM már Standard kategóriás papírként, 2017 októberétől likvidnek minősült, vagyis a részvények napi átlagforgalma egy negyedéven át meghaladta a 100 millió forintot.

Tavaly a 7. legforgalmasabb papír volt a BÉT-en, közel 60 milliárd forintnyi értékben kereskedtek vele, ami a teljes részvényforgalom 2,2 százaléka. 2017. január 2-án 51 forint volt a záróára a részvénynek, amely 3 434 forinton búcsúzott 2017. december 29-étől, ami 6 633 százalékos emelkedést jelent.

2017. során a világ egyik legnagyobb mértékben növekvő részvénye volt, értékét több mint 66-szorosára növelve. A KONZUM Nyrt. kapitalizációja alapján jelenleg a pesti parkett 9. legnagyobb cége.

A feljebb jutás követelményei

A Standard kategóriából történő fellépés a vállalat kérelmére történhet; a Prémium körbe kerüléshez a kibocsátónak meg kell felelnie a BÉT követelményrendszerének.

Feltétel például, hogy a kérelem benyújtása előtti két féléves felülvizsgálati időszakban a társaság mérete meghaladja az 5 milliárd forintot.

A Prémium kategóriás kibocsátóknak angol nyelven is meg kell jelentetniük közzétételeiket. Publikálni kell a részvényesek számát (a KONZUM esetében 2 771 fő volt a kérelem benyújtásakor) és a közkézen lévő papírok összértékét is (jelen esetben 18,6 milliárd forint), bár ezekre a BÉT nem határoz meg küszöbértéket.

Nagy lehetőség

Az elmúlt egy év is bizonyítja, hogy a tőzsde egy óriási lehetőség a hazai cégek számára. A prémium kategóriába lépés hozzájárul ahhoz, hogy a vállalat regionálisan működő, közép-európai léptékben is meghatározó méretű befektetési holdinggá váljon - mondta Jászai Gellért.

A Konzum Nyrt. elnöke hangsúlyozta: a társaság tőzsdei szereplése jó lehetőséget biztosíthat nemzetközi források bevonására, valamint a részvényesek és intézményi befektetők bizalmának további erősítésére is.

„Az utóbbi fél évben már harmadjára ünneplünk Prémium kategóriába lépést, ami jelzi, hogy a Budapesti Értéktőzsde nagyszerű platform a magyar vállalatok növekedési terveinek megvalósításához. A Konzum részvényei a befektetők körében népszerűek, a papír forgalom tekintetében is elkezdett felzárkózni a blue chipekhez. Ezt a növekedést tükrözi a társaság Prémium kategóriába lépése” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Kétmilliárd forint értékű beruházás valósul meg az idén Hajdúszoboszlón.

Ezt olvasta már?

Ha csökken az érdeklődés, lanyhul a kedv »