Újra zöldbe borult Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Negatív kezdés után nap közben folyamatosan emelkedtek és pozitív tartományba léptek át a főbb árfolyamindexek kedden New Yorkban. Végül erősödéssel zárták a napot a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 56,97 ponttal, 0,26 százalékkal 21 865,37 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 2,06 ponttal, 0,08 százalékkal emelkedett, és 2446,3 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 18,87 ponttal, 0,3 százalékkal lett több, és 6301,89 ponton zárt.

Megnyugodtak a befektetők

A legújabb észak-koreai rakétateszt mély veszteségbe taszította kedden a világ tőzsdéit, a kezdeti riadalom azonban később enyhült és mire az amerikai kontinensre helyeződött át a globális értékpapír kereskedés súlypontja, az árfolyamindexek ismét emelkedésnek indultak.

A piacok szemmel láthatóan megnyugvással fogadták, hogy a rakétakilövéssel keltett politikai feszültség a nap folyamán nem eszkalálódott tovább.

Az arany a menedék?

Mindazonáltal az arany ára geopolitikai feszültség idején élvezett befektetési menedék szerepének köszönhetően tavaly november óta a legmagasabbra, unciánként 1322 dollárra emelkedett.

A zárás előtt két órával a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése azonban már alacsonyabban, 1316,90 dolláron állt unciánként, ami 0,12 százalékos napi emelkedésnek felel meg. Hétfőn az arany ára 1,4 százalékos, május közepe óta a legnagyobb napi emelkedést ért el.

Mélyponton az olaj

Az amerikai nyersolaj ára egyhavi mélypontra, 45,91 dollárra csökkent hordónként, mivel a Harvey trópusi vihar miatt olajfinomítókat kellett leállítani, vagyis nyersolajból túlkínálat lépett fel.

A piaci zárás előtt két órával azonban a WTI legközelebbi kontraktusát már magasabban, hordónként 46,28 dolláron jegyezték, ami 0,58 százalékos napi árcsökkenésnek felel meg. A Brent nyersolaj ára viszont nem változott, 51,42 dolláron állt.

A WTI és a Brent közötti árkülönbözet így két éve a legnagyobbra tágult.

Fordulatokkal teli nap a budapesti tőzsdén
Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A BUX index is mínusszal zárta a napot.

Ezt olvasta már?

Kissé rommlott a fogyasztók hangulata »