USA nyereségein a szemünk, de kiszűrjük a zajt

| forrás:
Avantgarde Group
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Már egy évtizede másról se hallani, csak a mennyiségi lazításról. Nos, ez hamarosan meg fog változni. Arra számítunk, hogy az USA vállalati nyereségnövekedése 2019-ben visszaesik kissé, de 8-9%-os érték körül továbbra is pozitívak maradnak. Eközben (főleg Olaszországban és Kínában) a részvénypiacokat fenyegető legnagyobb kockázatot az adósságállományok magas szintje és a fokozatos kamatemelkedés jelenti.

Minden jó forgatókönyvnek egy főszereplője van, és ez alól az USA 2019-es részvényértékeltségei sem képeznek kivételt. Bár a politikát és a kereskedelmet övező zaj továbbra is igyekszik majd elvonni a befektetők figyelmét, a cselekményt a vállalati nyereségek növekedése fogja meghatározni.

Véleményünk szerint a következőkre lehet számítani:

  • Az egy részvényre jutó nyereség év/év alapon mért növekedését 2018 első három negyedévében több szokatlan körülmény futtatta fel átlagosan 24% körüli értékre. Az alacsonyabb cégadók, a csökkenő jogszabályi terhek és az erősödő gazdaság együttes hatásának köszönhetően az USA piaca a többinél jobb teljesítményt nyújtott.
  • Mindezek azonban egyszeri tényezők, és arra számítunk, hogy a nyereségnövekedésre gyakorolt hatásuk 2019-ben csökkenni fog. Az USA-beli nyereségek továbbra is felfelé menetelnek majd, de csak lassabb, a reálgazdaság teljesítményének alakulásához hasonló ütemben.
  • Ha évi 3-4% körüli makrogazdasági növekedést, 2% körüli inflációt és kb. 3%-os részvényvisszavásárlási arányt feltételezünk, akkor 7-9% körüli nyereségnövekedésre kell számítanunk. Ezzel az USA is beáll a világ többi országa által alkotott sorba, melyben az egy részvényre jutó nyereség kb. 8% körül alakul.
  • Valószínű, hogy a cégeknek 2019-ben erősödő ellenszéllel, például emelkedő költségekkel kell majd szembenézniük. A munkaerő-intenzív ágazatok lesznek a legérintettebbek, így azt is figyelemmel kísérjük majd, hogy a szállítási költségek növekedése és az emelkedő bérköltségek mennyire terhelődnek át a fogyasztókra. Az a benyomásunk, hogy a cégeknek át kell vállalniuk ennek egy részét, ami rányomja majd a bélyegét az árrésekre.

A fentiek arra utalnak, hogy az USA piaca a ciklus végéhez közeledik, de a mi megítélésünk árnyaltabb ennél.

ROMAIN BOSCHER

Míg egyes ágazatok, főleg a fogyasztókat kiszolgáló iparágak, például az autógyártás, valóban közelednek a ciklus végéhez, másoknál ez még távolabb van. A cégek egy ezermilliárd dolláros, jelentős részben szoftverre és hardverre fordított tőkeberuházási ciklus közepe táján járnak – ez az 1960-as évek óta az egyik legnagyobbnak számít. Az ipari beruházások volumenének növekedéséből hasznot húzó ágazatok, például a technológia és az üzleti szolgáltatások vélhetően jól fognak teljesíteni 2019-ben.

Grafikon: A vállalati nyereségbővülések visszaszállnak a földre

Forrás: Fidelity International, 2018. november

Függőleges tengely: Nyereségnövekedés (%)

A részvények vonatkozásában az adósság jelenti a legnagyobb veszélyt. A tíz éven át tartó mennyiségi lazítási kísérlet az adósságból finanszírozott kínai konjunktúrával párosulva hatalmas adósságot teremtett a világ számára.

A 2008-as pénzügyi világválság hatására a jegybankok csökkentették az adósságfinanszírozás költségét, de a könnyítés mértékének és sebességének megvan a természetes korlátja. A világgazdaságot terhelő adósságállomány puszta volumene miatt is képtelenség lenne néhány éven belül teljesen visszaállni az előző ciklus kb. 4,5%-os összesített kamatszintjéhez.

Bár az elmúlt két évben a globális összesített kamat már eddig is 1,2%-ról 2,2%-ra nőtt, de előfordulhat, hogy új, várakozásaink szerint 2,5% körüli rekordszintre fog emelkedni. Egy ezt is meghaladó érték már új pénzügyi válsággal fenyegetne, márpedig ennek kirobbantását egyetlen jegybank sem fogja felvállalni.

A kötvénypiacok problémái adott esetben a pénzügyi rendszer többi részére is átterjedhetnek – ezért is tartjuk rajta a szemünket az olasz kötvénypiacon és a kínai vállalati kötvények piacán.

Kínával kapcsolatban jobban aggódunk, mint Olaszország miatt. Bár az olasz kötvénypiac Európa legnagyobbja, jórészt belföldi befektetők kezében van, akik hosszú távban gondolkodnak és nem pánikolnak a volatilisebb piaci időszakok miatt.

A kínai piac ennél kevésbé érett. Jelenleg a legelső hitelciklusát éli át, melyben most zajlik az első csődhullám. A kínai döntéshozóknak számos eszköz áll a rendelkezésükre, melyekkel segíthetnek a gazdaságnak magára találni, de egyelőre nem tudni, hogy miképpen fognak reagálni a befektetők. Lehet, hogy túlságosan megrémisztik őket a kötvénypiaci események ahhoz, hogy újból vállalati kötvényekbe fektessék a pénzüket.

Bár várakozásaink szerint a kínai döntéshozók sikerrel vezetik majd át országuk gazdaságát a hitelcikluson, ezt úgy kell megoldaniuk, hogy közben ne duzzasszák tovább az adósságállományt. Az abszolút szintek máris magasak, ezért nagyon odafigyelünk a folyamat kisiklására utaló jelekre.

*  *  *

A mára több mint, húszéves befektetői tapasztalattal rendelkező ROMAIN BOSCHER 1995-ben, a Meeschaert Group portfóliómenedzsereként kezdte pályafutását. A Groupama és az Amundi munkatársaként egyre magasabb beosztásokba került: ez utóbbinál globális befektetési igazgató volt.

ROMAIN BOSCHER az ESSEC Business School hallgatójaként pénzügyekből szerzett mesterfokozatot.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.