-->

Vállalati hírekre mozdultak a befektetők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. Az európai tőzsdék vegyes indexekkel zárták a hetet, a budapesti index mínuszba süllyedt.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 202,09 ponttal, 0,82 százalékkal, 24 462,8 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 22,98 ponttal, 0,85 százalékkal gyengült, és 2670,15 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 91,93 ponttal, 1,27 százalékkal lett kevesebb, és 7146,13 ponton zárt.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Vállalati eredményekre mozdultak

Az árfolyamalakulás a vállalati eredmény-beszámolókat követte pénteken. A technológiai szektort az Apple részvényének négy százalékos esése terhelte meg leginkább. Az Apple árfolyama a Morgan Stanley közleménye miatt esett, amely szerint a Wall Street csalódni fog a második negyedévi iPhone eladásokban.

Az Apple veszteségét részben ellentételezte az indexekben a General Electric közel négy százalékos erősödése. A GE az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves forgalomról és nyereségről számolt be és megerősítette optimista éves tervét. Hasonló okból emelkedett a Honeywell árfolyama másfél százalékkal.

Péntekig az S&P-500 indexben foglalt vállalatoknak 16 százaléka tette közzé negyedéves beszámolóját és több mint nyolcvan százalékuk a várnál jobb eredményadatokkal. A folyamatban lévő beszámolási szezon legsűrűbb hete a jövő hét lesz olyan nagy nevekkel, mint az Alphabet, az Intel vagy a Microsoft.

Olaj, arany, deviza

Az olajár kezdetben csökkent pénteken, majd emelkedésnek indult. Az amerikai kereskedés vége előtt két órával a WTI 0,07 százalékkal állt magasabban 68,34 dolláron hordónként, a Brent pedig 0,30 százalékkal magasabban 74,00 dolláron. A WTI 69,56 dolláron, a Brent pedig 74,75 dolláron érte el csütörtökön idei csúcsát, ami 2014 novemberi árszintnek felel meg. A mostani árszinten mindkét olajtípus nyereséggel zárhatja a hetet, a WTI egy százalékossal, a Brent pedig másfél százalékossal.

A dollár erősödött, az arany ára csökkent. Az eurót 0,48 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2287 dolláron, az arany határidős jegyzése legközelebbi szállításra 0,71 százalékkal unciánként 1339,20 dollárra csökkent.

Le is, fel is Európában

Vegyes árfolyammozgás alakult ki pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az európai kereskedési időt a páneurópai Stoxx 600 index 0,09 százalék csökkenéssel, az FTSE Eurofirst 300 index 0,01 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,14 százalék erősödéssel fejezte be.

Londonban 0,51 százalék nyereséggel végzett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,23 százalékkal gyengült, Párizsban 0,28 százalékkal emelkedett a CAC-40 index. Madrid 0,17 százalék, Milánó 0,16 százalék nyereséggel zárt.

Az árfolyam-alakulás a negyedéves vállalati eredmény-beszámolókhoz igazodott pénteken az európai tőzsdéken. A svéd Ericsson például a piaci várakozásoknál kisebb veszteségről számolt be, részvénye ennek köszönhetően a Stoxx 600 index tagjai között a legjobban teljesített, közel húsz százalékkal erősödött.

A Telia távközlési szolgáltató részvénye közel tíz százalékkal erősödött, miután részvény-visszavásárlási tervet jelentett be várakozáson felüli első negyedéves eredményét követően.

Az Air France KLM részvénye négy százalékkal esett a sztrájkoló alkalmazottakkal a bérekről indított tárgyalások miatt. Az Air France részvényét az utazási ágazat számos papírja követte a lejtőn.

Gyengülés Budapesten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,23 pontos, 1,40 százalékos csökkenéssel, 38 122,87 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője közölte, hogy a magyar piacot a nemzetközi hangulat mozgatta, a BUX az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett mínuszban zárt.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője elmondta, hogy a magyar tőzsde csökkenéssel zárt, amellyel az európai piacokat is alulteljesítette. A részvényindexet a Mol húzta le, amelynek árfolyama 2 százalékot csökkent. Hozzátette, hogy a többi vezető részvény sem teljesített jól, az OTP és a Richter szintén esett, egyedül a Magyar Telekom árfolyama emelkedett minimálisan.

Nagy András kifejtette, hogy ugyan az olajár negatívan reagált Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren közzétett üzenetére, amelyben Szaúd-Arábiának, valamint az Kőolaj-exportáló Országok Szervezet (OPEC) tagállamainak üzente azt, hogy elfogadhatatlannak tartja az általuk elérni kívánt árakat, azonban a Mol teljesítményében ez nem játszott szerepet, mivel az már a nyilatkozat előtt is gyengélkedett. Másrészt a Mol nyereségének jelentősebb része nem kitermelésből, hanem finomításból származik, amelynek az alacsony olajár kedvező lenne. A Molt olajipari cégként tartják számon, azonban inkább az alacsony olajárak pozitívak számára, legalábbis rövid távon - tette hozzá.

Így zártak a blue chipek

A Mol árfolyama 62 forinttal, 2,03 százalékkal 2988 forintra csökkent, 1,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 1,05 százalékkal 11280 forintra esett, forgalmuk 3,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,22 százalékkal 456 forintra emelkedett, forgalma 190,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 60 forinttal, 1,13 százalékkal 5260 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4224,67 ponton zárt pénteken, ez 93,53 pontos, 2,17 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.