Vannak még nagy reménységek az amerikai piacon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon pillanatokon belül elstartol. Az idei első 3 hónap nem volt éppen kimagasló, amit az is mutat, hogy az S&P 500 index mindössze 1 százalékot emelkedett az első negyedévben. A Goldman Sachs elemzője, David Kostin úgy véli, az S&P év végére elérheti a 2100 pontos szintet, ami 2 százalékos emelkedést jelentene a jelenlegi szintekről. Itt vannak tehát azok az amerikai papírok, amelyektől a Goldman a legnagyobb szárnyalást várja a célárak eléréséhez.

Kostin megjegyzi, hogy az egészségügy és a fogyasztási cikkek szektora teljesít eddig a legjobban 2015-ben – írja a Business Insider. A portál rangsorolta a Kostin által kijelölt 40 papírt aszerint, hogy mekkora potenciális emelkedéssel bírnak a Goldman célárához viszonyítva a március 31-i árfolyam alapján. Íme a legismertebb részvények a listából.

Felkerült a listára a luxusékszereket forgalmazó Tiffany & Co., amely a negyedév végén 88,01 dolláron állt, és 20,4 százalékos potenciális növekedéssel bír. A Tiffanynak nem volt túl jó időszaka, mivel az elmúlt ünnepi szezonban éves alapon 1 százalékkal estek a bolti eladásai az amerikai kontinensen (konstans árfolyam-alapon).

Az Oscar bűvöletében

Szintén több mint 20 százalékos (21,2) növekedési potenciál van a Twenty-First Century Foxban, amely a negyedévet 33,84 dolláron zárta. Nem mellékesen a vezérigazgató, Rupert Murdoch korábban külön kiemelte, hogy igazán büszke a holdinghoz tartozó filmstúdióra, a Twentieth Century Foxra, mivel az 2014-ben rekord bevételt ért el a nézettségekből, valamint összesen 24 Oscar-jelölést tudhatott magáénak. Legjobb filmnek jelölték a Birdmant és a Grand Budapest Hotelt is – előbbi ráadásul haza is vihette a szobrot.

Emelkedő szupersztárok

A nagy múltú General Motors, amely mindeközben leállítja a gyártását Oroszországban, Európa harmadik legnagyobb piacán, úgyszintén fent van a listán. A GM 37,50 dolláron végzett március 31-én, és a Goldman szerint 22,7 százalékos növekedési potenciállal bír.

Egy másik szupersztár, a Cisco Systems is 20 százalék fölött (23,5) emelkedhet, miután 27,53 dolláron zárta a negyedévet. A Business Insider egyébként korábban beszámolt róla, hogy a Facebook infrastruktúráért felelős alelnöke, Jason Taylor többször hangoztatta, hogy szándékukban áll megdönteni a Cisco dominanciáját a 23 milliárd dolláros Ethernet-kapcsoló piacon.

Nagy rali előtt állhat a Harley-Davidson is, ahol a menedzsment a tavalyi negyedik negyedéves beszámolójában hangsúlyozta, a nemzetközi eladások sebessége meghaladhatja az amerikai értékesítésekét. Nem mellékesen az ázsiai-csendes-óceáni térség, Latin-Amerika illetve az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát tömörítő régió (EMEA) közlésük szerint egyenként is rekord eladásokat produkált. A Harley-Davidson 60,74 dolláron zárta a negyedévet, és a Goldman szerint 25,1 százalékos növekedési potenciállal bír.

Gyógyszeripari lehetőségek

Szintén 20 százalék fölötti növekedési lehetőséggel felkerült a listára az egészségügyi szektorból ismert Actavis 22,6 százalékkal. A negyedévet 297,62 dolláron befejező vállalat korábban 22 milliárd dollár értékben kívánt kötvényt kibocsátani, hogy finanszírozza az Allergan akvizícióját, de az érdeklődés elérte egészen a 70 milliárd dollárt.

A gyógyszeripari szektor egyik neves képviselője az Amgen, amely egy jelentős reorganizáció keretében hozzávetőleg 300 dolgozójától válna meg, és bezárná egy San Franciscó-i épületét. Az átalakítás hátterében az Onyx Pharmaceuticals korábbi, 10,4 milliárd dolláros felvásárlása áll. Az Amgen 159,85 dolláron zárta a márciust, és 30,1 százalékot emelkedhet.

Impozáns eredmények

Éppen bekerült az első 10 legígéretesebb papír közé a FedEx, amely 165,54 dolláron fejezte be a negyedévet, és 32,4 százalékos növekedési potenciállal bír. A vállalat a legutóbbi, harmadik üzleti negyedéves jelentésében azt közölte, hogy részvényenként 2,01 dolláros eredményt ért el, ami megfelelt a várakozásoknak. Emellett a bevételek 4 százalékkal, 11,7 milliárd dollárra emelkedtek, ami szintén alig tér el a várt 11,79 milliárdtól.

A lista egyik nagy reménységének számít a PACCAR, amely 2014-re 18,99 milliárd dolláros rekord bevételről számolt be 1,36 milliárdos profit mellett. A menedzsment emellett hangsúlyozta, hogy a vállalat történetében ez volt a második legnagyobb éves profit, valamint immáron egymás után 76 éve nyereséggel zárnak. A PACCAR március 31-én 63,14 dolláron állt, és a Goldman 33,0 százalékos növekedési potenciállal számol.

Hagyományosan az Alcoa indítja a gyorsjelentési szezont, és az alumíniumgyártó óriás fel is került a Goldman listájára. Az Estimize becslése szerint a társaság 0,29 dolláros egy részvényre jutó nyereségről jelenthet, szemben az egy évvel korábbi 0,09 dollárral, miközben a bevétel tekintetében 6,09 milliárd dollárt várnak. Az Alcoa március 31-én 12,92 dolláron állt, és 39,3 százalékkal emelkedhet.

Élvonalban

Érdekesség, hogy a Goldman top 10-es listáján három légitársaság is helyet kapott. A tavaly rekord profitot elérő Southwest Airlines például 40,0 százalékkal emelkedhet a március 31-i 44,30 dolláros záróárfolyam után, míg az American Airlines esetében a növekedési potenciál 49,7 százalékos, miután 52,78 dolláron fejezte be a negyedévet. Ez utóbbi esetében a Deutsche Bank nemrégiben leminősítette a papírt, arra hivatkozva, hogy az erős amerikai dollár az erősödő nem amerikai versenytársakkal és a lassuló globális GDP-növekedéssel együtt visszafoghatja a bevételeket.

Az ezüstérmet szintén egy légitársaság, a Delta Air Lines szerezte meg 53,5 százalékos növekedési lehetőséggel a 44,96 dolláros negyedéves záróárfolyam után. A menedzsment ráadásul igencsak optimista volt a decemberi gyorsjelentésben. A vállalat ugyanis szép reményekkel nézett 2015 elébe, miután várakozásaik szerint az alacsony üzemanyagárak több mint 2 milliárd dolláros megtakarítást eredményezhettek 2014-ben.

A lista élén az Egyesült Államok egyik legnagyobb földgáztermelője, a Chesapeake Energy áll. A társaság 14,16 dolláron fejezte be a negyedévet, és a Goldman szerint 55,4 százalékos emelkedési potenciállal bír. A Chesapeake egyébként visszafogta az idei évre tervezett beruházási kiadásait. A tavalyi 6,7 milliárd után az idei elképzelés 4-4,5 milliárd között alakul.

Ezt olvasta már?

Figyelem, az easyJet is újra felszáll! »