Vegyes indexek Európában, Budapest zöldben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Vegyes indexekkel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon. A BUX 0,03 százalékkal erősödött keddi záró értékéhez képest.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,28 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalék csökkenéssel indult neki a szerdai kereskedésnek.

A londoni FTSE-100 index 0,02 százalékkal mozdult el felfelé a nyitást követően, Frankfurtban 0,03 százalék erősödést mutatott a DAX index kezdéskor, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal emelkedett. A madridi tőzsdeindex 0,10 százalék, a milánói 0,01 százalék negatív kezdést mutatott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 12,15 pontos emelkedéssel, 37 879,69 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest tehát 0,03 százalékkal erősödött.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

A fontosabb makrogazdasági mutatók közül a tőzsdei árfolyamok alakulását szerdán az euróövezet előzetes márciusi inflációs adatainak, valamint februári munkanélküliségi rátájának a közzététele befolyásolhatja.

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek növekedésétől tartva csökkent szerdán. Az Energy Information Administration a délutáni órákban teszi közzé a készletek előző heti alakulásának adatait. Az olajár csökkenését fékezte, hogy az orosz kormány jelezte szándékát a termeléskorlátozás szorosabb koordinálására az OPEC tagállamokkal. A Brent nyersolaj ára 0,31 százalékkal hordónként 67,91 dollárra, a WTI nyersolajé 0,28 százalékkal 63,33 dollárra csökkent.

Az euró árfolyama alig változott, dollárban a jegyzés 0,03 százalékkal 1,2275-re emelkedett. Az arany ára sem változott lényegesen, 0,01 százalékkal 1337,40 dollárra emelkedett unciánként.

Ezt várják itthon

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: enyhe optimista hangulat uralkodik a nemzetközi részvénypiacokon, így a magyar piacon szerdán is emelkedés várható.

Az elemző felidézte, hogy a BÉT kedden kiemelkedő teljesítményt nyújtott, emiatt az európai és a régiós részvénypiacokat is felülteljesítette. A magyar piac keddi eredményében fontos szerepet játszott a Richter és a Mol is.

Kedden fontos pozitív hír érkezett a Richterrel kapcsolatban, ugyanis a gyógyszergyártó cég a BÉT honlapján közölte, hogy újabb klinikai vizsgálat bizonyítja a Richter cariprazine hatóanyagú eredeti készítményének hatásosságát a bipoláris depresszió egyik típusának kezelésében - jegyezte meg Rövid Szabolcs.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint a nemzetközi piacokon továbbra sincs egyértelmű irány, a tengerentúli indexek pozitív korrekcióval zártak, Ázsiában azonban vegyesen mozognak az indexek. 

A vezető részvények közül az OTP mozgása lehet izgalmas, amely a történelmi maximuma (11 780 forint) felé közelít, illetve a Mol grafikonján egy egyértelmű, pozitív fordulós jelzés jelent meg kedden, így vélhetően folytatódik a részvények árfolyamának az emelkedése - tette hozzá.

Kiemelte, hogy délelőtt 11 órakor érkeznek az inflációs adatok az eurózónából, amelyre nagy hangsúlyt helyeznek, ugyanis az Európai Központi Bank elsősorban az inflációs folyamatok alakulásától teszi függővé a jövőbeni monetáris politikáját.

Az elemző arról is beszámolt, hogy a Richter kedden tette közzé a konszolidált eredmény beszámolóját a 2017-es évről. A vállalat az ESMYA miatt 42 milliárd forintos értékvesztést könyvelt el. Az adózott eredmény a nem ellenőrző részesedésekre jutó eredménnyel együtt 10 milliárd forint lett, ezzel szemben durván 12,7 milliárd forint kerülhet osztalék formájában a részvényesekhez.

Vegyes zárás kedden

Gyenge kezdés után a technológia ágazatok árfolyamcsökkenése tartotta veszteségben kedden az európai tőzsdeindexek túlnyomó többségét. A páneurópai Stoxx 600 index 0,4 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,3 százalék csökkenéssel, az euróvezeti EuroStoxx50 index pedig 0,1 százalék gyengüléssel fejezte be a keddi kereskedést.

Az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,26 százalék veszteséget mutatott, a frankfurti DAX index 0,67 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal gyengült. Madridban 0,46 százalékkal végzett lejjebb a tőzsdeindex, Milánó viszont Európában szinte egyedüliként 0,53 százalék emelkedéssel végzett kedden.

Az indexcsökkenést a technológiai ágazatok vezették. Az Apple bejelentése, hogy saját chipgyártással tervezi kiváltani beszállítóit, nem kedvezett az európai félvezető ágazati vállalatoknak, az Austria Microsystems, az Apple egyik beszállítója két százalékkal gyengült. Az Air France részvénye öt százalékkal gyengült a sztrájk miatt.

Felülteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 608,64 pontos, 1,63 százalékos emelkedéssel, 37 867,54 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött a csütörtöki záráshoz képest.

Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az M1 aktuális csatornán elmondta, reggel szinte minden piac mínuszban volt, a magyar is, napközben azonban mindenhol javult a hangulat. Például a német DAX index, amely közel 2 százalékos mínuszban is volt, végül csak 0,5 százalékot esett.

Az indikatív árakból látni lehetett, hogy az amerikai piac a hétfői nagy esést követően emelkedni tud, a BÉT zárásakor is komoly pluszban voltak, ez segített az európai piacoknak - mondta.

A magyar tőzsde az elmúlt időszakban szintén nem volt túl erős - tette hozzá -, most azonban megérkeztek a vevők. A BÉT 1,63 százalékos emelkedésével felülteljesített az európai piacokhoz képest. A lengyel piac teljesített még majdnem ilyen jól, 1 százalékos emelkedésével - tette hozzá. A Magyar Telekom kivételével az összes blue chip erősödni tudott, leginkább a Mol, de jól teljesített az OTP és a Richter is. A forgalom nem volt magas a BÉT-en - közölte.

A Mol 88 forinttal, 3,17 százalékkal, 2860 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,79 százalékkal, 11 510 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2,50 forinttal, 0,55 százalékkal, 451 forintra csökkent, forgalma 180,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,79 százalékkal, 5400 forintra emelkedett, forgalmuk 1,8 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3967,02 ponton zárt kedden, ez 59,29 pontos, 1,52 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Amerika pluszban zárt

A hétfői nagy esést korrigáló pozitív kezdés után nyereséges tartományban ingadoztak kedden a főbb amerikai tőzsdeindexek, elsősorban a pénzügyi részvények erősödésének köszönhetően. A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 0,9 százalék, az S&P-500 index 0,6 százalék, a Nasdaq Composite index 0,4 százalék nyereségben járt.

Az indexek keddi erősödéséhez leginkább a pénzügyi részvények járultak hozzá, de az utóbbi időkben nagy veszteségnek kitett technológiai ágazat papírjain is enyhült valamelyest a nyomás.

A technológiai ágazat nagyobb képviselői az elmúlt hetekben nagy veszteségeket szenvedett el a Facebook adatkezelési botránya miatt megrendült befektetői bizalom, Trump elnöknek az Amazon.com postaszolgálati gyakorlatát kipellengérező Twitter üzenetei és az önvezető járműtechnológia piaci érettségével szemben felmerült kétségek miatt.

A Facebook részvénye kedden csekély pozitív és negatív értékek között ingadozott, az Amazon és a Netflix 0,6 százalékkal erősödött. Az Amazon részvénye hétfőn öt százalékkal esett és nagyban hozzájárult az indexek gyengüléséhez.

A Tesla részvénye hat és fél százalékkal erősödött kedden, miután a cég bejelentette, hogy az idén nem lesz szüksége tőkeinjekcióra a Model 3 gyártásának a felfuttatásához. Az autógyár részvénye már a nyitás előtti tőzsdén kívüli forgalomban is elért öt százalék nyereséget, mert április utolsó hónapjában a Wall Street várakozásai feletti számban állított elő Model 3 elektromos autót.

Ezt olvasta már?

A hét végére elromlott a kedv New York-ban »