Verte az elemzői várakozásokat a Richter

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Növekvő árbevételről és az elemzői várakozásokhoz képest kevésbé csökkenő adózott eredményről számolt be a Richter Gedeon Nyrt. a kedden közzétett első negyedéves tőzsdei gyorsjelentésében.

Jobbak a számok a várakozásoknál

A gyógyszeripari csoport 14,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az idei év első három hónapjában, ami 29,8 százalékos csökkenés a múlt év azonos időszakához képest. A 113,95 milliárd forintos negyedéves árbevétel 1,1 százalékos növekedést mutat a tavalyi bázisidőszakhoz képest.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Euróban fél százalékkal, 366,3 millió euróra nőtt a csoport árbevétele a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint. Elemzők átlagosan 0,7 százalékkal, 111,9 milliárd forintra mérséklődő árbevétellel és több mint 31 százalékkal csökkenő, 13,6 milliárd forint adózott eredménnyel számoltak.

A Richter egy részvényre jutó nyeresége 78 forint volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 111 forinttal.

Oroszországban, a FÁK-országok piacán, valamint Latin-Amerikában csökkent a Richter árbevétele, amihez hozzájárult a legfontosabb számlázási devizák, a rubel és a dollár árfolyamának euróval szembeni romlása is. A többi külpiacán növekedést ért el a társaság. A hazai piacon kismértékben, fél százalékkal 10,8 milliárd forintra nőtt a forgalom.

Várnak az Esmya-döntésre

Az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) által jelenleg vizsgált nőgyógyászati készítmény, a Richter legígéretesebb termékének számító Esmya forgalma 16,1 millió euróra esett vissza a múlt év első negyedévében elért 20,8 millió eurós forgalomhoz képest. Átmeneti intézkedésként a gyógyszerrel új kezelés február eleje óta nem kezdhető el. A PRAC vizsgálata várhatóan május végéig befejeződik.

Növekvő fedezeti hányad

A Richter értékesítési költségei 2,4 százalékkal, 48,37 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben. A bruttó fedezet 65,57 milliárd forintot tett ki, ami 3,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A fedezeti hányad 57,5 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 56,0 százalékról.

Az üzemi eredmény 5,7 százalékkal, 17,68 milliárd forintra nőtt, amihez egyszeri bevételek is hozzájárultak a jelentés szerint. A társaság az év első három hónapjában 2,4 milliárd forint pénzügyi veszteséget számolt el, szemben a bázisidőszak 4,4 milliárd forintos pozitív eredményével.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papírok a hétfői kereskedést 0,75 százalékos erősödéssel, 5400 forinton zárták, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 7296 forint, a legalacsonyabb 5090 forint volt.

Ezt olvasta már?

Ez a mutató bitony elerőtlenedett »