Csökkenhet a MOL termelése az idén

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csak olyan beruházásokat indít el a Mol, amelyek a jelenlegi és középtávra előre jelzett olaj- és gázárakon megtérülnek; ha az alacsony áron nem éri meg a kitermelés, leállnak - írja a Világgazdaság hétfői számában.

A megváltozott olajár-környezetben a világ összes kutató és kitermelő olajcége, köztük a magyar olajvállalat is felülvizsgálja a portfólióját, hogy újraszámolják a megtérüléseket - mondta lapnak Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója. Mint elmondta, a magyar szénhidrogén-kutatás fejletségének ellenére a technológia és olajár változásai hatással vannak a társaságra. Most elmaradó beruházásait a Mol kedvezőbb gazdasági és piaci körülmények között kívánja megvalósítani.

5%-os csökkenés
A Mol idei, összes hazai szénhidrogén-termelése a tervek szerint legfeljebb 5 százalékkal csökken.

Ez ambiciózus terv, mert a belföldi mezők kimerülőben vannak, de még így is a Mol adja a magyar gázfogyasztás harmadát és az olajfelhasználás tizedét. A társaságnak ezen arány fenntartásának érdekében kell a portfólióját folyamatosan optimalizálnia - hangsúlyozta Szakál Tamás.

Nem minden beruházás sikeres
Kisebb lehet a korábban feltételezettnél a Mol kurdisztáni régióban elhelyezkedő Akri-Bijeel blokkjának szénhidrogén tartalma, ezért minimálisra csökkentik a beruházásokat az év hátralévő részében - közölte korábban a Mol Nyrt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Felavatták a Budapest Airport új árukezelő központját »