Visszafogja a piacokat a bizonytalanság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elemzők szerint a következő időszakban túl sok bizonytalansági tényező lesz, amiért a befektetők inkább kivárásra rendezkednek be, a tőzsdék forgalma pedig nem lesz túlságosan jelentős.

Miután augusztusban 3,1 százalékkal gyengült az irányadó Standard & Poor's 500 index, szeptember első hetében a mutató 1,4 százalékkal erősödött.

Megfigyelők szerint a befektetőket óvatosságra készteti, hogy az amerikai kongresszus már a héten szavazhat arról, mérhet-e katonai csapást Szíriára az Egyesült Államok. Sokan attól tartanak, hogy ha a Fehér Ház megkapja a szükséges felhatalmazást a törvényhozóktól, akkor az Egyesült Államok hosszan elnyúló konfliktusba keveredhet. A befektetők szerint ez egyáltalán nem lenne jó, és eladásba kezdenének, ami viszont a részvényárak esését okozhatja.

A másik nagy bizonytalansági tényező az, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed miként dönt a gazdaság élénkítését célzó programjának a jövőjéről. A Fed szeptember 18-án fejezi be kétnapos kamatdöntő ülését, és ezután várható bejelentés a havi 85 milliárd dolláros gazdaságösztönző programról is. Ha az úgynevezett enyhítési program lassításáról születne döntés, az is mindenképpen a részvényárak lejtmenetét okozná.

És ha még ezek a tényezők sem lennének elegendőek a bizonytalanság fennmaradásához, akkor a befektetők még azért is izgulhatnak, hogy ki kerül a Fed elnöki székébe, miután a jövő év elején távozik posztjáról Ben Bernanke, arról már nem is szólva, hogy hamarosan ismét fellángolhat az ellentét a Fehér Ház és a Kongresszus között a szövetségi költségvetés, valamint az adósságszint kapcsán.

A héten a szokásosnál jóval kevesebb amerikai makrogazdasági adat segít majd eligazodni a befektetőket abban, hogy merre halad az amerikai gazdaság. A legfontosabbat talán pénteken ismertetik, akkor derül ki, hogy miként alakult az augusztusi kiskereskedelmi forgalom.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Egyedül London gyengélkedett »