Visszafogottabb volt Yellen a kamatdöntéskor

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Bár a dollár árfolyama csökkent, a piacok jól reagáltak a Fed kamatemelésére. A piacok erre számítottak, de továbbra is vannak bizonytalansági tényezők.

A videó kattintásra indul.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 1 százalékra emelte az amerikai alapkamatot a Fed tegnap este. Az esemény után a dollár gyengült, a főbb részvények pedig 0,8 százalékos emelkedéssel fejezték be a kereskedést - mondta el Kiss Tamás, az Equilor Zrt. Private Banking referense.

Így született meg a döntés

Huszonöt bázisponttal 0,75-1,0 százalékra emelte az irányadó kamatsávot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán.

A FOMC tagjai 9:1 arányban hagyták jóvá a kamatemelést. A kamatdöntéskor a FOMC-tagjai figyelembe vették, hogy fokozatosan izmosodik a gazdaság, látványosan erősödik a munkaerőpiac és a fogyasztói áremelkedés mértéke fokozatosan közelít a jegybank 2 százalékos inflációs céljához.

Belehúztak a tőzsdék is

Jelentős erősödéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) - a várakozásoknak megfelelően - három hónapon belül másodszor is megemelte az irányadó kamatsávot.

Remekül nyitottak az európai indexek, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,49 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,93 százalékkal kezdett erősebben. A frankfurti DAX index 1,17 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 0,67 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,88 százalékkal emelkedett nyitáskor. Madrid 0,98 százalékkal, Milánó 1,22 százalékkal erősödött kezdéskor.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 200,71 pontos emelkedéssel, 32 836,89 ponton nyitott csütörtökön. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest 0,61 százalékkal erősödött.

Ezt olvasta már?

A szlovén gazdaságot is megtépázta a járvány »