Viszik a táblagépet, mint a cukrot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az okostelefonokkal elért óriási sikerek után a táblaszámítógépekkel is "nagyot szakíthat" a Samsung Electronics - idézi a dél-koreai Yonhap hírügynökség a J.P. Morgan befektetési bank elemzését.

Az amerikai befektetési bank szerint a Samsung táblaszámítógép eladásai az elmúlt négy egymást követő negyedévben elért 2 millió darabos negyedéves átlagról az idei harmadik naptári negyedévben annak két és félszeresére, mintegy ötmillió darabra is emelkedhetnek. A J.P. Morgan a Samsung korábbi modelljeinél bevezetett árcsökkentésnek tulajdonítja az eladások növekedését. A Samsung a Galaxy Tab 2 10.1 és a Tab 2 7.0 modellekből két-két millió darabot értékesített a harmadik negyedévben.

A táblagép család új tagja, a Galaxy Note 10.1 szintén nagyban hozzájárult a harmadik negyedévi értékesítési sikerekhez.

"Rövid- és középtávon a táblaszámítógépek szolgálnak majd a Samsung értékesítési árbevételének és részvényárfolyamának másik nagy támaszaként" - mondta J.J. Park, a J.P. Morgan elemzője. Rámutatott, hogy a Samsung részesedése a táblaszámítógép piacon 2013-ban 20 százalékra emelkedik a 2011-es 13 százalékról.

A dél-koreai elektronikai konszern továbbra is az Android operációs rendszerre támaszkodik majd termékeiben, mivel - a J.P. Morgan elemzője szerint - a Windows 8 operációs rendszert még nem tekinti eléggé "kiforrottnak". Hozzátette azonban, hogy mihelyt a Windows 8 megveti a lábát a piacon a Samsung is "beveti" márkanevét, vertikális integrációját és kiterjedt értékesítési hálózatát a Microsoft új operációs rendszerének terjesztésére.

A Counterpoint TMR piackutató vállalat prognózisa szerint a Windows 8 a táblaszámítógép piacon 2014-re 29 százalékos részesedést ér majd el, éppen hogy megelőzve a Google Android 28 százalékos részesedését. Az Apple iOS operációs rendszere megőrzi előnyét, de részesedése 41 százalékra csökken.

A mobil internet kapcsolatot támogató táblaszámítógépek globális piaci forgalma a Strategy Analytics piackutató vállalat szerint az elkövetkező öt évben a mostanihoz képest 150 millióval, 2017-re évi 172 millióra bővül.