Wall Street 2016: milyen probléma jöhet még?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kamatemelés a Federal Reserve-től (Fed), erős dollár és elnökválasztás - leginkább erre kell készülni az idei évben. De mit várhatnak a Wall Streeten 2016-ban?

A Fed legutóbbi kamatemelése egyértelműen jelzi a gazdaságba vetett bizalmat, emellett az elnökválasztás évében általában optimisták a befektetők is. Egyes elemzők pont ezért 2016-ra is emelkedést jósolnak, így már a hetedik évre várják a bikapiacot – írja cikkében a money.com.

A befektetési stratégák körében végzett felmérés szerint évvégére az S&P500 index eléri a 2207 pontot, ez körülbelül 8 százalékkal múlná felül a 2015-ös záróárat.

Az optimizmus ellenére nem árt számolni bizonyos kockázatokkal. Ugyanebben a felmérésben megkérdezték a befektetőket, hogy mi okozhatja a részvénypiacok esését. Nézzük hát, milyen aggodalmakkal küzdenek a befektetők!

Leáll a cégek profittermelése

A Reuters által megkérdezett 30 elemző többsége megnevezte ezt a problémát. Az S&P 500 indexében szereplő vállalatok eredménye 2015-ben csalódást okozott. Az árazási szintek pedig túl magasak a profittermelő képességhez képest. Az elemzők 2016-ban 3,9 százalékos bevétel növekedést várnak, de lehet, hogy ez csak áremeléssel lesz elérhető.

„Ha a munkaerőköltségek emelkednek és a kamatkiadások is felfelé mozdulnak, akkor nehéz lesz tartani a mostani árréseket” – mutatott rá Bob Doll, a Nuveen Asset Management vezető részvénystratégája.

Fájdalmas lesz az erős dollár

Az amerikai fizetőeszköz 2015-ben 8,4 százalékkal lett erősebb, és idén további erősödés várható. Eközben a Fed folytathatja a megkezdett kamatemelést, a többi jegybank pedig a mennyiségi lazítás programját. Mindez nyomás alá helyezheti az amerikai vállalatokat, amelyek csak drágábban tudják eladni termékeiket az egész világon.

Wolfgang Koester, a FireApps tanácsadócég devizaüzletágának vezetője szerint tavaly mintegy 28 milliárdos veszteséget okozott az erős dollár a nagyvállalatoknak, és ha ez a tendencia folytatódik, akár a nyereség negyede is elúszhat ott, ahol nagy a külföldi eladások aránya.

Meglepetés az elnökválasztáson

A kereskedési történelem szerint 1950 óta 16 elnökválasztási évből 13-ban emelkedett az S&P500 függetlenül attól, hogy melyik párt jelöltje nyerte a választást. A stratégák azonban nem lennének meglepve, ha az idei év kilógna ebből a trendből, főleg ha Donald Trump vagy Bernie Sanders nyerné az elnökválasztást.

„Az „extrém” jelölteket általában kevésbé kedvelik a részvénypiacok – mondta Kristina Hooper, a Allianz Global Investors befektetési stratégája. – Várhatóan a választók aktivitása hatással lesz a piac volatilitására is.”

Agresszív emelésre kapcsol a Fed

Nagyot ralizott a tőzsde december 16-án, amikor a Fed bejelentette a kamatemelést, ugyanakkor Janet Yellen elnök a fokozatosságot hangsúlyozta.

De ha a további kamatemelések nem hozzák a várt eredményeket és az infláció emelkedését, akkor magasabb fokozatra kapcsolhat a Fed, ez pedig rossz hír lenne a részvénypiacoknak. „A kamatemelések mindig nyugtalanítóak” – jelentette ki Tim Ghriskey, a Solaris Group befektetési igazgatója.

Ahogy emelkednek a kamatok, úgy veszítenek vonzerejükből a részvények más eszközosztályokkal, például a kötvényekkel szemben.

Tovább esnek a nyersanyagárak

Az olajárak folyamatos csökkenése – ami rosszul jön mind az energiaipari vállalatoknak, mind a nekik hitelező bankoknak – sok befektetőt megijesztett.

„Úgy tűnik, az árupiacok elvesztették a kontrollt” – mondta John Manley, a Wells Fargo Funds Management stratégája. Az amerikai nyersolaj hordójának ára most 37 dollár, ez 65 százalékkal kevesebb 2014 júniusához képest.

„Amennyiben tovább esik az olaj és egyéb árucikkek ára, az deflációhoz is vezethet, a vállalatok csökkenő bevételei pedig megfertőzhetik a beszállítókat és a pénzügyi vállalkozásokat is” – figyelmeztetett Manley.

Visszafogják magukat a fogyasztók

A benzin és a gázolaj már most is nagyon olcsó, de a további áresés reményében visszafoghatja a lakosság költekezését és vásárlási hajlandóságát. Ráadásul az emelkedő kamatok a megtakarítások felé terelhetik őket.

Keményen landol Kína

A kínai részvénypiaci csökkenés augusztusban az amerikai piacot is visszavetette. Az előrejelzések szerint a világ második legnagyobb gazdasága továbbra is gyengélkedik. A befektetők attól tartanak, hogy ezt megérzik a részvény, az áru- és a devizapiacok is. Ráadásul a kínai gyengülés hatással van a többi ország teljesítményére is, elsősorban az Egyesült Államokéra és a feltörekvő országokéra.

Történik valami nagy és rettenetes

A megkérdezett elemzők közül kilencen a terrorizmust és a közel-keleti instabilitást nevezte 2016 legnagyobb kockázatának.

„Egy váratlan geopolitikai esemény vagy nyilvánosan elkövetett terroristacselekmény nagy kockázatokat hordozhat magában: leállhat az utazás és a kereskedelem, a fogyasztók pedig inkább otthon maradnak félelmükben” – magyarázta Steve Auth, a Federated Investors befektetési igazgatója.

A zuhanó olajárak rossz hatással voltak a részvénypiacokra, de az emelkedés nem biztos, hogy automatikusan jót jelent. Egy rendszerszintű válságtól a Közel-Keleten megugorhatnak az olajárak, akkor pedig emelkednének a fogyasztók és a vállalatok költségei is.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Újabb 1306 pontot vertek bele az indexünkbe »