Weidmann szerint ez már a korrekció a börzéken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ tőzsdéinek a héten tapasztalt jelentős esése korrekciós folyamat, nem pedig egy nagyobb összeomlás előjele - nyilatkozta pénteken Jens Weidmann, a német központi bank, a Bundesbank elnöke a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, az IMF évenkénti találkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen.

A héten tapasztalt nagy mértékű tőzsdei árfolyamesés, mely a technológiai szektort különösen súlyosan érintette, korrekciós folyamatot jelent Jens Weidmann szerint. A Bundesbank elnöke hozzátette: a héten történt csökkenés kapcsán figyelembe kell venni, hogy az év eleje óta számos tőzsdei részvény árfolyama erőteljesen emelkedett az Egyesült Államokban is, ezért a héten látott esést inkább korrekciónak tekinti. Jens Weidmann azt is hangsúlyozta, hogy a világgazdaság számára jelenleg a legnagyobb kockázatot a globális kereskedelmi konfliktusok további eszkalálódása jelentheti, különösen az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viszály esetében.

A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója szerda óta több mint 5 százalékot veszített értékéből. A részvényárfolyamok esését az emelkedő kamatoktól és a globális kereskedelmi konfliktusok hatásaitól való félelem váltotta ki. Pénteken felpattantak a tőzsdei árfolyamok, az előző két napon nagy esést mutatott részvények különösen jól teljesítenek. Az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva röviddel tizenkét óra előtt a vezető nyugat-európai tőzsdék pluszban álltak, a londoni FTSE100 index 0,73 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,56 százalékos, a párizsi CAC-40 mutató 0,51 százalékos emelkedést jelzett.