-->

Win-win játékban a Mol

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Magnolia: azzal a ritka esettel állunk szemben, amikor mindenki jól járhat.

Sosem hittem, hogy valóságosan is létezhet win-win játék. Elvégre, ha valaki, valahol nyer, akkor másutt, másvalaki veszít. Ez az élet rendje. Bármennyire népszerű is elméletileg a win-win, tehát az a lehetőség, hogy a játék végén mindenki jól járjon, ennek gyakorlati esélye nagyon csekély. Nem véletlenül tartja a mondás, ha nem tudjuk, hogy ki veszít egy üzleten, akkor mi magunk vagyunk a kárvallottak. És mégis, a Magnólia kötvények visszahívása, legalábbis érdekes....

Felmondás és visszahívás

Miről is van szó? A Mol bejelentette, hogy felmondja a Magnoliával még 2006-ban megkötött swap szerződést és él a közel 6 millió darab Mol részvényre vonatkozó vételi jogával. A Magnolia pedig úgy döntött, hogy visszahívja a 610 millió euró névértékű, Mol részvényekre átváltható értékpapírjait. Mégpedig március 20-i hatállyal.

A lépésre számítottak a piaci szereplők, mivel 2016-tól a kötvények változó kamatozással az eurós rövid referencia kamat (EURIBOR) felett 5,5 százalékos felárat fizettek volna. Ennél a mai irányadó kamatok mellett jóval olcsóbban – 1-2 százalékos kamattal – lehet külső finanszírozást találni.

Vannak olcsóbb források

A hír pozitívan hathat a Mol árfolyamára – mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Hozzátéve: a visszahívás ugyan növeli a magyar olajtársaság eladósodottságát, ám a Mol nettó eladósodottsági rátája kifejezetten kedvezőnek mondható, összehasonlítva versenytársaival. Amennyiben a 2014-es 19,6 százalékról 2015 első negyedévében 21,8 százalékra emelkedett, de a harmadik negyedévben már csak 18,2 százalékon állt. Bár a Magnolia papírok visszahívása körülbelül 1,5 százalékkal növeli a nettó eladósodottsági rátát, ám ezt a finanszírozást jelenleg sokkal kedvezőbb feltételekkel is meg lehet szerezni a piacon.

Elméleti számítások szerint, ha a kifizetett osztaléktömeg változatlanul maradna 2016-ban, akkor az osztalékra jogosult értékpapírok számának csökkenése miatt egy részvényre körülbelül 5 százalékkal több osztalék esne, minden más tényezőt változatlanul tekintve.

Mindenki jól jár

Azzal a ritka esettel állunk szemben, amikor mindenki jól jár, igazi win-win játék tanúi lehetünk – vélekedett Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Kezdve onnan, hogy a Magnolia tulajdonosok, akik jellemzően névérték alatt vásároltak, s eddig kapták a kamatot és az osztalékot, most még a névértéket is megkapják. Folytatva a részvényesekkel, akik azzal számolhatnak, hogy nőhet az egy részvényre jutó osztalék, az árfolyamhatásról már nem is beszélve. Miután, „forma szerint” 6 százaléknak kellene beárazódnia a kurzusba, még most is felkapaszkodhatunk az emelkedő hullámra. A vállalat az olcsóbb finanszírozásnak örülhet, míg az állami tulajdonos szintén az osztaléknövekedés lehetőségének.