Növekedésre számít a Richter gyógyszergyár

| olvasási idő: kb. 2 perc

Mint a Tőzsdefórum is beszámolt róla a Richter nyilvánosságra hozta friss eredményjelentését. A Magyar Távirati Iroda beszámolt a Richter sajtótájékoztatójáról. Eszerint: idén euróban számolva 2-3 százalékos árbevétel-növekedést várnak, ha a rubel árfolyamában nem lesz jelentős elmozdulás - hangsúlyozta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Hozzátette: a 2019-es előrejelzésük szerint Magyarországon 0-2 százalék közötti forgalom-növekedés lehet, a kelet-európai országokban stagnálás, a nyugat-európai piacokon pedig 10 százalékos bevétel-növekedést várnak, elsősorban a Richter méhmióma elleni gyógyszere, az Esmya eladásának emelkedése miatt. A gyógyszer forgalma ezen a piacon 35 millió euróra emelkedhet, egy másik, szintén nőgyógyászati készítmény, a Bemfola árbevétele is kétszámjegyű növekedést mutathat a régióban - tette hozzá. Oroszországban kismértékű csökkenést várnak rubelben számolva, az egyéb FÁK országokban nem várnak növekedést, és az Egyesült Államokban sem. Kínában 10 százalékkal csökkenhet a forgalom, a latin-amerikai piacon és az egyéb területeken 0-5 százalék körüli emelkedést terveznek.

"Ez így együtt kicsi pozitív növekedésre lesz elég a Richternek jövőre, ami a gyógyszergyártást illeti" - fogalmazott a vezérigazgató. Orbán Gábor a 2018-ban elért eredményeket értékelve elmondta: nehéz éve volt a Richternek, de a számok alapján eredményesnek nevezte azt. A változatlan árbevétel mögött komoly tényezők húzódnak meg - mondta. A kedvező hatások között említette, hogy a Vraylar jogdíjbevételek és a kínai előszállítások pozitívan hatottak az árbevételre. A negatívumok között az "Esmya-sokkot" és az árfolyamok hatását emelte ki.

A teljes 2018-as évet meghatározták az Esmyával kapcsolatos fejlemények: a felírási előírások változása a gyógyszer eladásából származó 2017-es 28,7 milliárd forintos árbevételt 8,2 milliárd forintra csökkentette. A gyógyszer piaci helyzete jelentősen megváltozott, tavaly 24,3 milliárd forint értékvesztést könyveltek el emiatt. Idén folytatják a nőgyógyászati portfólió erősítését, amely 411,9 millió eurós árbevételt ért el tavaly, ez a teljes gyógyszergyártási árbevétel 36 százalékát jelentette - mondta a vezérigazgató.

Ukrajnában tavaly csökkent a forgalom, az egyéb FÁK-országokban stagnált, Kínában 9,9 százalékkal emelkedett - sorolta. Az Egyesült Államokban a jogdíjbevételek miatt jelentősen, 33,1 százalékkal nőtt az árbevétel dollárban számolva.

Közölte: a Richter nagy-,és kiskereskedelmi forgalma - ami a konszolidált árbevétel 20 százaléka - nem nőtt tavaly, a szegmens árbevételének csaknem 80 százaléka Romániából származik, ahol a nagykereskedelmi leányvállalat működési engedélyének felfüggesztése miatt 3 hónapon keresztül nem volt érdemi forgalom. Az utolsó negyedévben sikerült visszatérni a piacra, idén a forgalom növekedésére számítanak - mondta.

Bogsch Erik, a Richter igazgatótanácsának elnöke elmondta: az egyedi gyógyszer-azonosító rendszer február 9-től hatályos bevezetése komoly beruházást - mintegy 7 milliárd forintot - jelentett a cégnek évek alatt, mindez a működési költségek folyamatos növekedését is okozza, és a gyártósorok lassulásával járt. Az új rendszer a termelékenység 10 és 20 százalék közötti romlását okozta - összegezte. Hétfőtől párhuzamosan lesznek forgalomban az egyedi azonosító nélküli és azonosítós készítmények. A betegek szempontjából nem okoz fennakadást, azonban a teljes eddig kialakult rendszert a gyártásban, a forgalmazásban, és a patikákban felborítja - mondta.