Túl magasak a hozamok Amerikában?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3 százalék feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nemrég törte át a 3 százalékos szintet a bárki által vásárolható állampapír, ugyanakkor ehhez is 10 évre kell nélkülözniük a pénzünket a befektetőknek - mutat rá elemzésében a Bankmonitor.

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a legkevésbé kockázatos befektetésnek az számít, ha az adott ország devizájának megfelelő állampapírba fektetünk. Például Magyarországon forintos állampapírba, vagy Amerikában dollárban kibocsátott amerikai kötvényekbe. (Az euró estén kicsit más a helyzet, mert ott a német állampapír kockázata jelentősen alacsonyabb, mint mondjuk a spanyol, vagy görög társaié.) Idehaza lakossági befektetőként fix 2 százalékot kapunk egy évre, míg több évre nélkülözve a pénzünket akár évi 3,8 százalék is ütheti a markunk - írja elemzésében a Bankmonitor.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ám ezek a kamatok csak a lakosságnak szólnak, akik nagyobb eséllyel újítják meg a befektetéseiket (azaz vásárolnak újra állampapírt a lejáró helyett). De mi a helyzet a mindenki által vásárolható (tehát intézményi befektetők által is elérhető) állampapírok hozamaival? Mennyit kapnak ők egy vagy akár tíz évre idehaza és mennyit Amerikában?

Forrás: Bankmonitor.hu

A grafikon a két ország hozamgörbéjét mutatja, vagyis hogy a befektetőt az egyes lejáratokon mekkora nagyságú hozamot kapnak azért, hogy kölcsönadják a pénzüket az államnak. Ezen látszik, hogy az amerikai állampapírok hozamai jelentősen magasabbak, mint a Magyar Állampapírok hozama. A 10 éves hozam Amerikában éppen nemrég törte át a lélektanilag fontos 3 százalékot.

Fontos azonban kiemelni, hogy az amerikai hozamgörbe ugyan magasabb, de sokkal egészségesebb alakú, mint a hazai. Ugyanis a hozamgörbe alakja is jelzés értékű: mutatja, hogy milyen időtávon mennyire bíznak az adott országban a befektetők és hogy milyen inflációt (és kamatkörnyezetet) várnak a jövőben.

Normális esetben a hozamgörbe enyhén emelkedő, hiszen a pénz időértéke (ma egy ezres többet ér, mint holnap) ezt követeli meg. Viszont a rövid távú hozamok Magyarországon adminisztratív okok miatt is ilyen alacsonyak a mesterségesen megnövelt kereslet következtében, mivel az MNB más eszközeinek elérhetőségét (például a jegybanki betét) korlátozta - mutat rá az elemzés.

Ám a hozamgörbe alakjától függetlenül, nem túl egészséges, hogy ilyen magas hozamok vannak az USA-ban. Összehasonlításképpen a német állampapírok hozama 5 éves időtávig negatív, bár itt a jövőre vonatkozó kilátások is különbözőek.

Miért problémás a magas hozamgörbe?

A hozamsivatagos időben sokan kockázatvállalási hajlandóságuk keretén jelentősen túllépve részvénybe fektettek, hogy egyáltalán bármilyen esélyük legyen pozitív hozamot realizálni. Pont az élénkülő kereslet miatt a részvénypiacok csúcsra jártak: napról napra döntötték meg a mindenkori csúcsokat, miközben a részvényárak mögötti részvénytársaságok közül csak elvétve teljesítettek olyan jól, mint ahogyan szárnyalt a részvényárfolyamuk.

Viszont, ha alacsonyabb kockázattal is el lehet érni értelmezhető hozamot, akkor bizony több befektető dönt úgy, hogy eladják a részvényeiket (ezzel részvénypiaci esést okoznak), és állampapírba fektetik a pénzüket.

Másik oldalon a magas hozam egy-egy ország adósságszolgálatát is megterheli: a költségvetésből többet kell kamatokra fordítani, ami csökkenti az állami beruházásokra és egyébre költhető pénz mennyiségét.

Mit jelent ez itthon?

Ha magasak a hozamok, akkor előbb-utóbb az amerikai jegybanki feladatot ellátó FED-nek is kamatemelés mellett kell döntenie. Ez viszont lassíthatja az éppen fellendülő gazdaságot, a részvényárfolyamok pedig esésnek indulhatnak. Márpedig a 2008-as válság megmutatta, hogy hiába lokális probléma volt USA-n belül, a gazdasági összefonódások miatt egy globális válsággá vált.

Ennyire nem rossz a helyzet most, de egy rossz részvénypiaci hangulat bizony könnyen idehaza is részvényárfolyam csökkenést indukálhat, vagy akár kamatemelési kényszerbe is kerülhetünk, ami nem tesz jót sem a befektetéseknek (a kötvénybe fektetők is rosszul járnak), sem a hiteleknek.

Ezt olvasta már?

Apáikat tanulni látták, ők inkább pénzt keresnek »

4IG 4400 (2,09 ) AKKO Invest 26400 (0,76 ) ALTEO 788 (0,77 ) ANY 1365 (0,37 ) APPENINN 536 (2,29 ) AutoWallis 144 (1,06 ) BIF 3250 (-0,31 ) EMASZ 26600 (1,53 ) ENEFI 435 (-0,91 ) ESTMEDIA 120 (-1,80 ) FORRAS/T 1560 (0,65 ) FUTURAQUA 58 (-1,36 ) KONZUM 217 (-0,46 ) MOL 3440 (1,78 ) MTELEKOM 458 (-0,87 ) NUTEX 30 (1,37 ) OPUS 442 (1,14 ) ORMESTER 2400 (-4,76 ) OTP 12960 (-0,15 ) OTT1 225 (1,81 ) PANNERGY 708 (-0,84 ) RABA 1210 (0,41 ) RICHTER 5820 (-0,43 ) SET Group 712 (0,85 ) TAKAREK 712 (0,56 ) WABERERS 1580 (2,60 ) ZWACK 17450 (0,87 )