Ultimátumot adott Tajvan

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hetvenkét órát adott a Fülöp-szigeteki kormánynak Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu arra, hogy válaszoljon egy tajvani halász lelövésével kapcsolatos követeléseire, különben szankciókat helyezett kilátásba - számolt be a tajvani média a kormányzat honlapján vasárnap megjelent közleményről.

Az eset még csütörtökön történt, amikor a Fülöp-szigeteki parti őrség - arra hivatkozva, hogy tajvani halászok tiltott tengeri területen halásztak - tüzet nyitott az egyik hajóra, amelyen négy ember volt. Egyiküket, egy 65 éves férfit a nyakán ért lövés.

A Fülöp-szigeteki parti őrség azt állítja, hogy figyelmeztető lövések leadása után, önvédelemből lőttek a kínai hajóra, mivel az szándékosan nekik akart ütközni. A halálesetet szerencsétlennek nevezték, részvétüket fejezték ki és az ügy alapos kivizsgálását ígérték.

Tajvan szerint az incidens a két ország egymást átfedő gazdasági övezetében történt, a sziget legdélibb pontjától körülbelül 300 kilométerre délkeletre.

A tajvani elnök bocsánatkérést követelt, az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését, valamint kártérítést a haláleset és a hajóban okozott kár miatt. Egyben sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy halászati megállapodásról.

"Amennyiben a Fülöp-szigeteki kormány 72 órán belül nem ad pozitív választ", Tajvan felfüggeszti minden Fülöp-szigeteki munkavállalási kérvény elbírálását, visszahívja képviselőjét Manilából, és felkéri a Fülöp-szigetek tajpeji képviselőjét a távozásra - olvasható a közleményben.

Tajpej polgármestere, Hau Lung-pin a hétvégén bejelentette, hogy felfüggeszti a városok közötti kapcsolatokat a Fülöp-szigetekkel, s az országnak nem küldenek meghívást a júniusi sárkányhajó fesztivál versenyeire sem. Hau kemény fellépésre szólította fel a kormányzatot, s azt javasolta, hogy állítsák le a turizmust, függesszék fel a filipinók munkavállalási célú beutazásának engedélyezését, és erősítsék meg a tengeri járőrözést.

A tajvani vezetés vasárnap úgy határozott, hogy hajóflottát indít rendszeres tengeri járőrözésre, halászainak védelmére. A parti őrség három hajója ágyúkkal, géppuskákkal van felszerelve, míg a haditengerészet egy hajója S70-C típusú helikoptert is szállít.

A tajvani médiában megjelent hírek szerint a 15 tonnás halászhajóra automata fegyverekből adtak le lövéseket. A China Times emlékeztet arra, hogy korábban már voltak halászati jogi problémákból eredő tengeri incidensek Tajvan és a Fülöp-szigetek között. Az írás szerint a Fülöp-szigeteki bűnüldöző hatóságok minden esetben jogellenese léptek föl, megsebesítve vagy - mint 2004-ben és 2006-ban is - megölve halászokat.

A kínai kormány korábban kemény hangon tiltakozott, "brutális cselekménynek" nevezve a történteket. A washingtoni külügyminisztérium nem ítélte el a történteket, ugyanakkor üdvözölte, hogy a manilai kormány teljes körű és átlátható vizsgálatot ígért.

Ezt olvasta már?

Az alkalmazottak jelentik a legnagyobb fenyegetést »