Bejött az agrártámogatások előfinanszírozása

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A  várakozásoknál is nagyobb az érdeklődés a hazai agrárvállalkozások körében az uniós beruházási források előfinanszírozására. Mindössze két hónap alatt, március közepéig már összesen 10 milliárd forint hiteligényt nyújtott be több mint száz mezőgazdasági vállalkozás, és további 10 milliárdot meghaladó összegre szóló finanszírozási tárgyalás van folyamatban - írja közleményében a Takarék Csoport. Az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó, finanszírozási szükségletük átlagosan 80 millió forint, míg a gazdasági társaságoknál 310 millió forint. A hitelkérelmek 40 százaléka állattartó telepek korszerűsítésére vonatkozik. 

Az agrárfinanszírozás csúcsévének ígérkezik a 2018-as esztendő. Az Európai Bizottság által 2015-ben elfogadott Vidékfejlesztési Program keretében elnyert uniós támogatásokhoz ugyanis az idei évben juthatnak hozzá a mezőgazdasági vállalkozások.

Ám ahhoz, hogy a támogatásokat lehívják, szükség lehet annak előfinanszírozására, valamint az előleg-lehívási garanciára, továbbá beruházási hitelre, illetve forgóeszköz-kölcsönre.

Van megoldás

Ebben nyújt segítséget a Takarék Csoport uniós agrártámogatást előfinanszírozó konstrukciója. Az innovatív termék komplex megoldást kínál a gazdálkodók szükségleteire: egy csomagban képes kezelni ugyanis a vállalkozások eltérő jellegű és célú forrásigényét.

A konstrukció iránt akkora a kereslet, hogy a január közepétől kérelmezhető hitelből március közepéig már 10 milliárd forint igény érkezett a takarékszövetkezetekhez és ugyanennyi van tárgyalás alatt.

A legtöbben, az igénylők mintegy 40 százaléka állattartó telepek korszerűsítéséhez kért hitelt, e célra a Takarék Csoport közel 5 milliárd forint ajánlatot adott ki, míg a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez csaknem 1 milliárdnyit. Az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó – egyéni vállalkozó vagy őstermelő –, a többi gazdasági társaság.

A hitelkérelmek fele a Dél-Alföldön és az Északnyugat-Dunántúlon működő takarékszövetkezetekhez futott be. Az egy vállalkozás által igényelt hitelösszegek között nagy a szórás. Volt, aki néhány millió forintot kért kertészeti gépek beszerzésére, míg akadt olyan vállalkozás, amely több százmillió forintból modernizálná állattartó telepét. Az egyéni gazdálkodók átlagos finanszírozási szükséglete körülbelül 80 millió, a gazdasági társaságoké pedig 310 millió forint.

Nincs megállás

A Magyarországon eddig folyósított minden ötödik agrárhitelt a Takarék Csoport nyújtotta. Amelynek fő finanszírozási termékei a már 54,5 milliárd forint értékben odaítélt Agrár Széchenyi kártya és Gazdakártya – ezek adják a Takarék Csoport agrárhitel-portfoliójának 45 százalékát. A kistermelői körben (őstermelők, családi gazdaságok, egyéni gazdaságok) a Takarék Csoport közel 30 százalékos részesedésével most is piacvezető.

A Takarék Csoport célja, hogy jelenlegi 20 százalékos piaci részesedését három éven belül 25 százalékra növelje a mezőgazdasági hitelpiacon, ennek érdekében 50 milliárd forint rövid és hosszú lejáratú forrással – az uniós támogatás előfinanszírozása mellett földhitellel, telephely-fejlesztő kölcsönnel és géplízinggel – kíván hozzájárulni a hazai agrárberuházások bővüléséhez.

„A január közepétől kapható, uniós támogatásokat előfinanszírozó, Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex nevű termékcsomag hiteleinek jelentős szerepe lehet abban, hogy a Takarék Csoport teljesítse középtávú célját, miszerint a mezőgazdaság finanszírozásában meglévő 20 százalékos piaci részesedését 2021-ig 25 százalékosra növelje, és a kis és közepes agrárgazdaságok beruházási finanszírozásában is erős piaci szereplő legyen” – mondta el Hollósi Dávid, a Takarék Agrár Igazgatóság vezetője.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Nem jött ezen a héten lényeges hír sem a Brexittel, sem az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre többször kerül elő a hitelkártya a pénztárcából »