Egyre drágább a termőföld Magyarországon

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Tavaly Magyarországon a termőföld hektáronkénti átlagára 1,429 millió forint volt, amely 16 százalékos növekedésnek felel meg 2016-hoz képest - számolt be róla Sáhó Ákos, az Agrotax ügyvezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Agrotax immár harmadik alkalommal készítette el adatbázisa alapján az Iránytű kiadványát, amelyben a termőföldek adásvételi és bérleti szerződéseinek adatait összesítik.

1 millió felett

Regionális szinten vizsgálva az árakat elmondható, hogy az összes régióban 1 millió forint felett volt a föld hektáronkénti átlagára. A legmagasabb átlagos földárak a Dél-Alföldön (1,652 millió), míg a legalacsonyabbak Észak-Magyarországon (1,116 millió) jelentkeztek.

Szabó Dániel Róbert egyetemi adjunktus elmondta, hogy megyei szinten – a Budapesthez tartozó földek 2,411 millió nagyságrendű átlagárát követve – Hajdú-Bihar (1,857 millió) és Békés megyében (1,854 millió) találkozhattunk a legmagasabb átlagárakkal. A legalacsonyabb átlagárakat Nógrád megye (947 ezer forintos hektárár) mutatta, a vizsgált időszakban csak ebben a megyében volt megfigyelhető 1 millió forint hektár alatti átlagár.

A szántó a legnépszerűbb

A földárak számításához felhasznált, 2017-ben értékesített földterületeket tartalmazó adatbázisban található mintegy 280 ezer hektárnyi földnek nagyságrendileg közel a fele, mintegy 131 ezer hektár a szántó művelési ághoz tartozott.

A vizsgált összes földterületnek több mint egyharmadát adták a vegyes művelési ágú – jelentős részben szántóföldi növénytermesztésben hasznosított – földterületek, összesen 98 ezer hektáros forgalommal.

A harmadik legnagyobb értékesítési volument az erdők mutatták közel 37 ezer hektáros összforgalommal, mintegy 13 százalékát adva az összes értékesítésnek a vizsgált időszakban. A gyep-, rét-, legelő művelési ágú területek (továbbiakban gyep) 8 ezer hektárt alig meghaladó forgalommal az összes forgalomnak mintegy 3 százalékát tették ki. Az összes értékesített földterületnek mintegy 1, illetve 0,4 százaléknyi részét tették ki a gyümölcsösök (2944 hektár), illetve szőlők (1116 hektár) - mondta el Szabó Dániel Róbert.

Nagy forgalom az Alföldön

Az Agrotax adatai szerint 2017-ben a legtöbb föld (közel 73 ezer hektár) az Észak-Alföldön cserélt gazdát, több mint negyedét adva a tárgyévi forgalomnak. Megyei szinten a legtöbb föld Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Somogy és Szabolcs-Szatmár megyében értékesítették, megyénként 20 és 30 ezer hektár közötti összterülettel.

A legkevesebb földterületnek – 307 hektárnyi Budapesthez tartozó föld mellett – Komárom-Esztergom, Vas, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Fejér megyékben lett új tulajdonosa, megyénként kevesebb, mint 10 ezer hektárral.

Mit mennyiért?

A szántók átlagára 2017-ben 13 százalékkal volt magasabb és 1,477 millió forintos hektáronkénti átlagárat ért el. A legnagyobb drágulás, közel 27 százalékos Hajdú-Bihar megyében volt. A szántóterületek esetében immár egy régióban sem volt 1 millió forint alatt az átlagár. A legmagasabb árak a Dél-Alföldön (1,725 millió) jelentkeztek, regionális szinten a legolcsóbban Észak-Magyarországon, átlagosan 1 millió forintot éppen elérő árakon lehetett szántót vásárolni 2017-ben.

Az árak a gyümölcsösök és a szőlők esetében is emelkedtek a tavalyi évben. A gyümölcsösök 1,694 millió forintos átlagáron keltek el, legdrágábban a Közép-Dunántúlon, legolcsóbban Észak-Magyarországon cseréltek gazdát. A szőlők átlagára 1,862 millió forint volt hektáronként, de a dunántúli régiót például 2 millió forint feletti átlagár jellemezte.

Sáhó Ákos ügyvezető szerint idén is áremelkedésre lehet számítani, de az uniós támogatások átalakuló rendszere miatti bizonytalanság miatt nehéz előrejelezni a trendeket.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hiány lehet idén repcemézből »