Íme az év legjobb kenyerei

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Görböc, Rozs és Szalmaláng. Nem túlzás az év legjobb kenyereinek nevezni azt a három terméket, amely a Magyar Pékszövetség versenyét nyerte az idén. A búzakenyér, rozskenyér és innovatív kenyér kategóriákban beérkezett munkák közül szigorú szakmai zsűri választotta ki az idei év legjobb kenyereit, amelyek közül a fehér kenyér kategória nyertese lett egyben a Szent István napi kenyér is.

A Szent István napi kenyér amellett, hogy kifogástalan és finom, több feladatot is ellát. Megmutatja a hazai fogyasztóknak, milyen a jó kenyér, mit érdemes keresni. A kiemelkedő minőségre körbefutó, versenyemblémás papírszalaggal és a Magyar Pékség védjeggyel is felhívja a figyelmet a termék – mutatta be az újdonságot a Magyar Ízek Utcája sajtótájékoztatóján Septe József, a termékversenyt évről-évre kiíró Magyar Pékszövetség elnöke.

A győztes kenyér jelképezi hagyományainkat, minőség iránti elkötelezettségünket, a hazai termékek, alapanyagok iránti szeretetünket is – hangsúlyozta a vezető. A sajtóesemény egyúttal díjátadó is volt, amelyen a termékverseny kategóriáinak 2. és 3. helyezettjei is átvehették elismerésüket.

A Szent István napi kenyeret később országszerte bárki leemelheti a polcról. Bár kiváló minőséget képvisel és szigorú receptúra szerint készül, megfizethető marad, nem luxuscikk. Készítésének módját a Magyar Pékszövetség megosztja mindazon pékségekkel, akik vállalják a minőségi és technológiai előírások betartását.

A Szent István napi kenyér: a Görböc

A 2017-es győztes a Kurdi Family Pék Kft. Görböc névre hallgató kenyere – amellett, hogy nagyon finom – jól jelképezi mindazt, amire a hazai sütőipar java törekszik. A szép hagyományokat harmonikusan ötvözi a tisztességes, értő szakmai munkával, a széles körű gyárthatósággal, legmodernebb innovációval. A teljesen adalékmentes cipó neve is meseszerű. Az érmelléki Micske falu egyik dűlőjének neve ez.

A Görböc a Magyar Élelmiszerkönyv alapján búzakenyér (95%-ban búzalisztből készül), de van benne egy csipet teljes kiőrlésű rozsliszt, ami különleges, selymes aromát ad a gyönyörű, aranybarna, ropogós héj mellé. A hosszú érésű, kovászos kenyér akár 72 óráig is eltartható. Bízunk benne, hogy mindenkinek ízleni fog, és minél többen keresik majd a hazai pékségekben. Lekvárral és felvágottal is ugyanolyan tökéletes.

Ha rozs, akkor legyen Rozs!

A rozskenyér kategória idei nyertese ugyancsak rászolgált a díjra. A rozsliszttel nem könnyű bánni, ugyanakkor a barna kenyerek rajongótábora évről évre népesebb. A jogszabályi változások minden rozskenyérnek nevezett termékben magasabb rozstartalmat írnak elő, mint korábban, de ez csak a minimum, amivel a szakma mesterei nem elégszenek meg. Az idei kenyérverseny rozs kategóriájának nyertesénél, Gere István Sütödéjében 80 százalékos rozslisztet használtak az újdonság elkészítéséhez.

Szakaszos kovászolási eljárással készül, ami ősi módszer, de bizony, soká tart. Kell hozzá egy speciálisan, csak erre a célra készített kovászmag, amit 5 napig, minden nap érlelni és frissíteni kell, utána lehet csak felhasználni. Ezután szintén lassan, hosszan dagasztani, közben sózni, fűszerezni. Ezt újabb pihentetés, gömbölyítés, majd kelesztés követi, mire végül kemencébe kerül. Az eredmény egy kellemesen savanykás, repedezett, lisztes felületű, tömör, rusztikus kenyér, igazi csemege a barna kenyerek barátainak. Ráadásul egészséges, könnyen emészthető. Mindenképp érdemes megkóstolni, talán egyszerűen vajjal vagy kőrözöttel a legjobb.

Innovatív: Szalmaláng

Különös, de nem véletlen, hogy a Magyar Pékszövetség kenyérversenyének Innovatív kategóriájának győztese készül mind közül a legősibb módon, étkezéskor mégis ez a legkönnyebb mindhárom közül. A Kemence Sütőipari Kft. Szalmaláng nevű kenyere ugyanis spontán kovásszal készül, az ehhez szükséges élesztőgombák pedig a levegőből költöznek a liszt-víz keverékbe, akárcsak évezredekkel ezelőtt.

Nincs is a Szalmalángban más, mint kovász, kenyérliszt, rozsliszt, víz, só, pici olívaolaj. Az eredmény ropogós és laza szerkezetű, nagyon eteti magát. Látványosan benne van minden, amiről az igazán friss kenyerek rajongói valaha álmodoztak. Hogy miért szalmaláng? Nem nagyon kell tárolni. Ahogy előveszik, rögtön el is fogy, el is „lobban”.

Szatmári szilvalekváros papucs

Nemcsak kenyerek sülnek a Magyar Pékség Védjegyet használó üzletekben. Egyre többeknek kedvence országszerte az édes és sós ízeket legtökéletesebben egyesítő sütemény, a szatmári szilvalekváros-tepertős papucs. Elsőre akár különös lehet, hogyan tud megférni egymás mellett ez a két íz, de aki egyszer megkóstolja, azt végérvényesen rabul ejti.

Fő alapanyaga, a tepertővel, borssal gazdagított tészta mellett a legfontosabb hozzávaló a különleges, szatmári szilvalekvár. A minőségi alapanyagok felhasználása mellett fontos a tészta és a lekvár arányának megválasztása. A kidolgozott receptúrát megosztjuk a Magyar Pékség Védjegyet használó vállalkozások között, így hamarosan országszerte bárki megvásárolhatja. Jó étvágyat hozzá!

A fenti termékek kóstolhatók és megvásárolhatók a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton, augusztus 19-20-án a Várkert Bazár előtt.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Régió pékjei egyesüljetek! »

4IG 3540 (-1,12 ) ALTEO 680 (-2,16 ) ANY 1415 (1,07 ) APPENINN 601 (0,17 ) CIGPANNONIA 416 (-0,12 ) EHEP 1790 (-8,21 ) ELMU 26800 (-0,74 ) ENEFI 196 (1,03 ) ESTMEDIA 125 (-2,34 ) FHB 565 (-0,53 ) FORRAS/OE 1070 (-0,93 ) FUTURAQUA 56 (-0,35 ) GSPARK 3400 (-0,58 ) KONZUM 3160 (-0,47 ) MOL 2606 (0,93 ) MTELEKOM 405 (-0,86 ) OPUS 698 (-0,29 ) OTP 10030 (1,83 ) OTT1 275 (1,10 ) PANNERGY 664 (-2,35 ) RABA 1365 (-0,36 ) RICHTER 5025 (-0,79 ) SET Group 252 (-0,40 )