Londonból is licitáltak a tokaji borkülönlegességekre

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Minden eddiginél több borra lehetett licitálni az idén hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen, a borritkaságokért összesen 19 millió forintot fizetettek az aukció résztvevői. A licitbe első alkalommal kapcsolódtak be online a világhírű 67 Pall Mall Klub tagjai Londonból, akik aktívak voltak, hiszen közel 6 millió forint értékben vásároltak az árverésen. Az aukció legkülönlegesebb tétele, az 1963-as évjáratú ötputtonyos Tokaji Aszú rekordösszegért, palackonként 140 ezer forintért kelt el.

A Tokaji Borlovagrend immár hatodik alkalommal rendezte meg a Tokaji Tavasz programsorozat keretén belül a Nagy Tokaji Borárverést.

„Az idei esemény több szempontból is különleges volt: a 2017-es évjárat kiemelkedő minőségű borokat eredményezett, a tételek száma pedig rekordot döntött, 24 termelő összesen 33 borára lehetett licitálni, a végleges leütött összeg pedig 19 millió forintot tett ki”- hangsúlyozta Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A bevételt olyan – például a turizmus fellendülését szolgáló – projektek megvalósítására fordítják, amelyek a borvidék fejlődését szolgálják.

Egyedülálló, más módon nem fellelhető borok

A borárverés a legkülönlegesebb, legkiemelkedőbb tételek seregszemléje, Tokaj legjavát mutatja be. Friss hordómintákra és palackozott tételekre is lehetett licitálni, a tételek között pedig száraz furmintok és hárslevelűk, késői szüretek, édes illetve száraz szamorodnik, 5 és 6 puttonyos aszúk voltak fellelhetők. Az idei évben új pincészetek és új területek is képviselték magukat, a termelők minden eddiginél szélesebb körétől érkezett be a korábbi árverésekhez képest nagyobb számú és mind egyedi, csak itt elérhető tétel.

A legkülönlegesebb bor egy 1963-as évjáratú ötputtonyos aszú volt a Grand Tokajtól, amelynek 12 palackja rekordáron, összesen 1,7 millió forintért kelt el.

„A Nagy Tokaji Borárverés célja, hogy megismertesse a világgal a tokaji borvidéket, a kiemelkedő minőségű Tokaji Aszút és Magyarországot. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrája 2002 óta a világörökség része, egyben olyan termőhely, amelynek termékei megkülönböztetett védelmet élveznek. Szeretnénk, hogy ezt az egyedülálló területet és a kiemelkedő minőségű tokaji borokat az egész világon megismerjék” – mondta el Laurent Comas, a Tokaji Borlovagrend tanács tagja.

Élő online licitálás Londonból

Az esemény iránt a nemzetközi érdeklődés is egyre nagyobb: az egyesület reprezentációs tevékenységének köszönhetően ebben az évben először a világhírű londoni 67 Pall Mall klub tagjai és vendégei is részt vettek az árverésen és élő online kapcsolaton keresztül licitáltak a nekik tetsző tételekre, összesen közel 6 millió forint értékben.

„Az árverésen általában hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálnak, ez most is így történt. Szeretnénk folyamatosan növelni a külföldi résztvevők létszámát, ezért is örülünk nagyon a londoni 67 Pall Mall klub csatlakozásának. Reméljük, hogy a jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósul az élő kapcsolat” – tette hozzá Laurent Comas.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Skócia függetlenné válása esetén is legalább tíz évig megtartaná a brit...

A brit adó- és vámhivatal vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zsolnay tojásokra csaptak le a gyűjtők »