Nem csak a hal, de a bor is jobban fogy karácsonykor

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Varga Pincészet szerint a karácsony a hazai pincészetek számára is nagy jelentőséggel bír. Ezekben a hetekben jóval több palack kerül a kosarakba, mint máskor, ezért előfordul, hogy a borászat badacsonyörsi telephelyén naponta 150 ezer üveget rakodnak a kamionokra. Ilyenkor érzékelhetően a drágább borok javára billen a mérleg, de nincs jelentős változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, körülbelül egyforma az érdeklődés irántuk egész évben. Varga Péter azt ajánlja, hogy hasonlóan a jó fröccshöz, a forraltbor készítésnél is figyeljünk a bor megválasztására.

150 ezer palack naponta

"Ebben az időszakban előfordul, hogy több mint 150 ezer palack bort szállítunk el naponta a badacsonyörsi telephelyünkről, ez három-négyszerese a szokásos mennyiségnek. Nálunk ráadásul az ünnepi értékesítés 75-80 százaléka a szenteste előtti 8-10 napra koncentrálódik" - mondta a Varga Pincészet kereskedelemért felelős tulajdonosa. 

"Ilyenkor szoktak a legkelendőbbek lenni a felsőbb árkategóriás Aranymetszés családunk díjnyertes tagjai, vagy a késői szüretelésű Royal Hárslevelűnk. Tavaly csak decemberben 1,5 millió palack bort értékesítettünk idehaza, ami valamennyi hónap között magasan a legerősebbnek számít, most még ennél is nagyobb mennyiségben bízunk" – összegezte a tapasztalatokat Varga Máté.

A Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai Borvidékeken termelő Varga család az idei évben eddig 13,5 millió palack bort érétkesített, 11 százalékkal többet, mint tavaly. A forgalom év végi felfutása miatt is rekord eladásra, kb. 15,2 millió üvegre számítanak 2017-ben. 

Mit ajánl a szakértő?

„Az ünnepi fogások elmaradhatatlan kísérői a Varga Pincészet három bordeaux-i aranyérmes bora” – ajánlja Varga Péter.

Az Aranymetszés Szürkebarát töppedt szőlőből készülő édes nedű a Badacsonyi Borvidék leghíresebb fajtája, a libamájból készült fogások méltó kísérője. 

Az Irsai Olivér: az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon, aperitifként vagy fűszeres levesekhez, halászléhez ajánljuk.

Az Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling: késői szüretelésű száraz fehérbor íz dimanikája miatt jó kísérője lehet húsos ételeknek, így például a töltött káposztának is.

"És természetesen a rozék, amelyek az idei Miklós-napi Országos Rozé Borversenyen három aranyérmet hoztak pincészetünknek. Minden fogáshoz jó választásnak tartom valamennyit, különösen, ha csak egy palack bort akarunk kibontani" - hangsúlyozta Varga Péter.

"A borkülönlegességek mellett a forraltbornál is fontos, hogy megfelelő minőséget válasszunk, ugyanis a kellemes ízhatást a bor fogja leginkább meghatározni. Ennek megfelelően a félédes vagy édes borokat részesítsük előnyben, ehhez a legjobb választás a Töpszli, ami késői szüretelésű. természetes édes vörösborunk, illatában és ízében a sherrys jelleg dominál, érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével" - tette hozzá.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ezeket a borokat kortyolhatjuk idén a nagy fesztiválokon »