Összefognának a gazdák a siker érdekében

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A november harmadikán esedékes agrárkamarai választások kapcsán valamennyi szakmai szervezet egyet akar: egymást segítve sikeresen gazdálkodni. A jövőben erre az együttműködésre épülve születhetnek meg azok a stratégiai döntések, amelyek érdemben hozzájárulhatnak a magyar agrár-élelmiszeripar fejlődéséhez - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Magyar Időknek.

A munka alapja

A napilap pénteki számában megjelent interjúban Jakab István elmondta, munkájuk alapját a 17 szakmai szervezettel kötött megállapodás jelenti, az egyeztetés pedig azóta is folyamatos.

"Azért dolgozunk, hogy tartós, stabil eredmény szülessen, ami az elkövetkező öt évben a vidék érdekeit szolgálja. A cél, hogy minden választónk tudja, milyen eredményeket értünk el és melyek az előttünk álló kihívások, amelyekre együtt kell megtalálnunk a válaszokat. Az elmúlt hetekben konstruktív párbeszéd alakult ki a vidék társadalmán belül, a fórumokon számos javaslat született a kamara jövőjéről" - fogalmazott.

A tagság jó része ma már érzi, hogy miért fontos a kamarai választás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) létrehozásával az elmúlt öt évben sikerült kiépíteni egy egész országot átfogó hálózatot, most az a cél, hogy ennek előnyeit maximálisan kihasználják - mondta.

A kötelező tagság előnyei

Annak kapcsán, hogy az elmúlt években számos multinacionális vállalat sérelmezte a kötelező kamarai tagságot és az azzal járó tagdíjak befizetését, Jakab István azt mondta: a kötelező tagság egyik legnagyobb előnye, hogy a teljes agrár-élelmiszeripart átfogja, a belső rendszereken keresztül lehetőséget ad az egyeztetésre, sőt sokszor kikényszeríti azt. Aki nem akar kötelező tagságot, az nem akarja, hogy a magyar agrár-élelmiszergazdaság szereplői hosszú távon fejlődési pályára állítsák az ágazatot.

A világban nagyon erős hálózatok működnek. Ha nemzeti szinten nem lesz összefogás, akkor esélyünk sincs a fejlődésre. Ugyanakkor ez nemcsak a vidékről, hanem az ország és a nemzet egészéről szól. Ha hatékonyabban termel az ágazat, az az árakon, a termékek minőségén keresztül az emberek mindennapi életminőségére is jó hatással van - fogalmazott.

Okirat-hamisítás

Szólt arról is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megtette a feljelentést az okirat-hamisítás gyanújával érintett Heves megyei küldöttjelölti lista ügyében.

Jakab István szerint nem egyedüli esetről lehet szó, a jelölőszervezethez az elmúlt hetekben több panaszos megkeresés is érkezett, miszerint a nagyvállalatokat tömörítő szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége csalással próbált küldötteket toborozni - olvasható a lapban.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevés van belőlük, és egymástól lopkodják »

ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 597 (-1,32 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 200 (4,17 ) ESTMEDIA 124 (2,48 ) FUTURAQUA 57 (3,27 ) GSPARK 3430 (0,88 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2660 (2,07 ) MTELEKOM 411 (-0,72 ) NORDTELEKOM 44 (0,69 ) OPUS 699 (-0,57 ) OTP 9910 (0,61 ) RABA 1385 (1,47 ) RICHTER 5270 (1,05 )