Pengeélen táncol a mezőgazdaság jövője

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Legalább egymillió mezőgazdasági termelő, alkalmazott és hozzátartozó megélhetése függ részben vagy egészben az agrártámogatásoktól, ezért rendkívül fontos, hogy annak jelenlegi szintje 2020 után is megmaradjon, és azt teljes egészében a gazdák kapják meg - fejtette ki Fazekas Sándor a köztévé és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A földművelésügyi miniszter arról is beszélt, hogy az uniós és a nemzeti támogatásoknak köszönhetően 2010 óta az élelmiszergazdaságban mintegy 72 ezer új munkahely jött létre, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyre több családnak nyújt biztonságos megélhetést.

Bár a támogatásokat a gazdák kapják, annak haszonélvezői maguk a vásárlók, akik így egészséges, jó minőségű, biztonságos élelmiszerhez juthatnak méltányos áron – fogalmazott az agrártárca vezetője.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Fontos a stabil pénzügyi háttér

Fazekas Sándor hangsúlyozta: nekünk az az érdekünk, hogy az Európai Unió agrárpolitikája kellő pénzügyi háttérrel rendelkezzen.

Ismert, hogy Nagy-Britannia kiválásával csökkentek a források, ezért Magyarország az elsők között vállalta azt, hogy megemeli tagállami befizetését.

Emellett az is fontos, hogy azokat a forrásokat, amelyek a gazdáknak járnak, az Unió ne csoportosítsa át például a migránskérdés megoldására.

Magyarország aktív agrárdiplomáciával küzd azért, hogy az agrártámogatások szintje megmaradjon. Jelenleg a 2020 utáni közös agrárpolitika jogi kereteinek kialakítása zajlik, ami befolyásolja az támogatások nagyságát is.

A dokumentumba sikerült beépíteni a januárban Budapesten elfogadott V4 nyilatkozatban foglaltakat.

A földművelésügyi miniszter kitért arra is, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar növekedési pályára állt, a korábban privatizált, vagy csődbe ment vállalkozások, üzemek után mára megerősödött cégek mellett új beruházások fémjelzik a magyar élelmiszergazdaságot.

Míg az elmúlt tíz év fejlődése látható és elvitathatatlan, az ellenzéknek nincs pozitív üzenete a gazdáknak, politikai felfogásuk pedig kirívóan gazdaellenes.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Ütik, vágják egymást a vámlovagok

Régi fogalom került elő: a vámháború. Donald Trump, USA elnök indította a...

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Idén korábban jön a magyar dinnye »

4IG 3700 (2,21 ) ALTEO 695 (2,21 ) ANY 1325 (1,15 ) APPENINN 596 (1,02 ) CIGPANNONIA 431 (1,29 ) Duna House A 4020 (0,50 ) ESTMEDIA 173 (7,45 ) FUTURAQUA 52 (1,56 ) KONZUM 2970 (-1,98 ) MOL 2712 (-0,37 ) MTELEKOM 405 (0,50 ) NORDTELEKOM 38 (1,33 ) NUTEX 43 (4,88 ) OPUS 624 (-0,95 ) OTT1 265 (0,38 ) PANNERGY 680 (-0,58 ) RICHTER 4894 (0,29 ) TAKAREK 653 (-3,97 ) ZWACK 17600 (-0,28 )