Szükség van az agrártámogatásokra

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az uniós agrártámogatások jelenlegi szintjének megőrzése szükséges ahhoz, hogy a gazdák továbbra is megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel tudják ellátni az európai fogyasztókat - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 2017. november 30-án Párizsban megtartott Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Csúcstalálkozón.

A legnagyobb kihívásokat vitatták meg

Az eseményen az európai mezőgazdasági ágazat képviselői vitatták meg a szektor előtt álló legnagyobb kihívásokat és az ágazat jövőbeli perspektíváit. A találkozó aktualitását növelte, hogy az Európai Bizottság egy nappal korábban mutatta be a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni kereteit meghatározó közleményét. A konferencia vezérszónoka Stéphane Travert francia és Fazekas Sándor magyar miniszter volt.

A magyar tárcavezető beszédében hangsúlyozta, el kell kerülni, hogy egy, a mezőgazdaságtól független rossz uniós politikai döntés árát a gazdáknak kelljen megfizetniük, ahogy az az orosz embargó esetében is történt. Elfogadhatatlan, hogy más kihívások, így például a migrációs válság kezelésére KAP forrásokat vonjanak el. Magyarország álláspontja szerint a KAP forrásokat – melyek valamennyi fogyasztó érdekét szolgálják - továbbra is a gazdáknak kell kapniuk” – mondta a miniszter.

Állásfoglalás a KAP-ról

Az uniós költségvetésről folyó vitában Magyarország álláspontja szerint a KAP jelenleg rögzített részaránya és összege nem csökkenhet a következő többéves pénzügyi keretben. Nem lenne méltányos a 2004 után csatlakozott tagállamokkal szemben, ha a közvetlen kifizetések 100 százalékos összegét csak hosszú bevezető időszak után megkapó kelet-közép-európai országok közvetlen kifizetései csökkennének.

Fazekas Sándor szerint a KAP források csökkentése olyan súlyos következményekkel járna, mint az élelmiszerárak jelentős emelkedése, valamint a vidék népességmegtartó erejének csökkenése és hosszabb távon akár a vidéki területek elnéptelenedése.

Kritika

Az elmúlt időszakban sokan támadták a Közös Agrárpolitikát azzal, hogy nem biztosít kellő hozzáadott értéket az Unió állampolgárainak, ezért a céljait felül kell vizsgálni. Ezzel kapcsolatban a magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy a KAP-nak is köszönhetően az Uniós és benne a magyar gazdák is több mint 500 millió uniós állampolgárt látnak el nap, mint nap kiváló minőségű, egészséges élelmiszerrel.

A további környezetvédelmi szempontok bevezetésével kapcsolatban a miniszter emlékeztetett, hogy a KAP már most is rengeteget tesz a zöld célok megvalósulásáért, ami nem jelenti azt, hogy nem lehet a rendszeren javítani és többet tenni. Azonban bármilyen új intézkedés bevezetése nem eredményezheti azt, hogy a rendszer még bonyolultabb legyen a gazdák számára.

A november 29-én megjelent bizottsági közlemény kapcsán Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a KAP szerkezetét tekintve nem lenne szükség radikális reformra, az erős két-pilléres rendszert megfelelő költségvetéssel fent kell tartani. Nem felejthetjük el, hogy a gazdák bevételei továbbra is elmaradnak más ágazatokétól, ezért a jövedelempótló támogatásokat fenn kell tartani, így a közvetlen kifizetéseket meg kell őrizni. Magyar szempontból kiemelten fontos a termeléshez kötött támogatások fenntartása – fogalmazott a miniszter.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit adó- és vámhivatal vezetője szerint évente akár több tízmilliárdos...

1,5-2 százalékos GDP-veszteséget szenvedett el a brit gazdaság a...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mi lenne velünk egy méhek nélküli világban? »