Túlhasználják a növényvédő szereket a banánültetvényeken

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egy praktikus kézikönyv teheti a banánszektorban dolgozók életét biztonságosabbá - azokét, akik számunkra a világ legnagyobb mennyiségben és értékben exportált gyümölcsét biztosítják.

A kiadványt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Ecuador közösen dolgozta ki és mutatta ma be a harmadik Világ Banánfórum konferencián Genfben. A banántermesztés családok ezreinek jelent megélhetést a fejlődő világban, akik jó hasznát vehetik az egyébként Ecuadorra kidolgozott kézikönyvnek.

Ebben számtalan javaslat van az iparágban dolgozók számára a farmon felbukkanó veszélyek elkerülésére, illetve a vegyszerekkel és növényvédő szerekkel való helyes és biztonságos bánásmódra.

Társadalmi, környezeti és egészségügyi veszélyek

A banán a legjelentősebb mezőgazdasági exporttermék a világon a gabonafélék, kávé és kakaó után, de a termelők a költségek alacsonyan tartása végett sokszor a dolgozóik és a természeti környezet számára katasztrofális következményekkel járó döntéseket hoznak.

A banánültetvényeken például 10-szer több növényvédő szert használnak, mint a fejlett világ más ültetvényein. A vegyszereknek való folyamatos kitettség komoly egészségügyi következményekkel járhat az ott dolgozóknak és a környéken élőknek – egy probléma, amivel a kiadvány is foglalkozik.

A kézikönyv nem csak a gazdálkodók szintjén lehet hasznos, hanem a jogszabályok kialakításához is olvashatók tanácsok benne többek között a munkahelyi balesetek témaköréről.

Szektorközi együttműködés gyümölcse

A mintegy 100 millió tonna elfogyasztott banán közel 20 százaléka kerül exportálásra. Ebből 6 millió származik Ecuadorból, a világ legnagyobb banánexportőrétől, amely épp ezért a kézikönyv célországa.

A kiadvány egy a kormányzati, privát és civil szféra között létrejött példanélküli együttműködés eredménye. Alkalmazásából a szektorban dolgozó 250 000 ember közvetlenül, és az export révén érintett 2-2,5 millió ember közvetetten profitálhat.

Miután a banántermesztés mikéntje nem különbözik lényegesen máshol sem, a módszereket Latin-Amerikától Ázsián át a Csendes-óceán térségéig bárhol lehet alkalmazni.

A FAO Világ Banánfórum Titkárság semleges szereplőként igyekszik ezen a hatalmas iparágon belül a koordinációt – és egyúttal a kézikönyv használatát is – elősegíteni.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Idén korábban jön a magyar dinnye »