2019-ig is kitarthat a magyar gazdaság lendülete

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Pénzügykutató Zrt. 3,9 százalékra javította idei növekedési előrejelzését a korábban prognosztizált 3,7 százalékról, és a lendület - bár mérséklődő dinamikával - 2019-ben is kitart a kutatóintézet szerdán bemutatott legfrissebb előrejelzése szerint.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója a cég szerdai sajtótájékoztatóján rámutatott: a 4 százalék körüli lendület európai viszonylatban is jó, az eurózónában 2,2, Németországban 2,3 százalékos növekedést jeleznek előre.

Kedvező világgazdasági környezet

Közölte, a növekedést az alapvetően kedvező világgazdasági környezet mellett az uniós források gyorsított felhasználása, illetve megelőlegezése táplálja, de szerepet játszik benne a laza költségvetési és jövedelempolitika, valamint a gazdaságélénkítő monetáris politika.

A növekedés fő húzóereje idén is a fogyasztás marad - tette hozzá. A belső kereslet felpörgése ugyanakkor idén sem emeli jelentősen az inflációt, éves átlagban 2,3 százalékos lehet, bőven a 3 százalékos célérték alatt.

A gazdasági növekedés forrásai között kiemelte a beruházásokat, tavaly 16,7 százalékkal nőttek a beruházások az egy évvel korábbi jelentős visszaesés után, 2018-ra a beruházások további 9 százalékos növekedését prognosztizálják.

Keresetek, munkaerőhiány, munkanélküliség

A keresetek további jelentős, bár a tavalyi 13 százaléknál lassabb növekedés várható, a fokozódó munkaerőhiány miatt folytatódnak a béremelések.

A kutató szerint a munkanélküliség tovább csökken, ami rekordalacsony 3,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelenhet 2018-ban.

A jelenlegi folyamatok mellett a foglalkoztatottság elérte a határát, a további gazdasági növekedés legfőbb akadálya a megfelelően képzett munkaerő hiánya lehet - hangsúlyozta Várhegyi Éva.

Alapkamat és monetáris politika

A Pénzügykutató Zrt. előrejelzése szerint az alapkamat 2018 végéig marad 0,9 százalék, a bankközi kamatok 0 százalék körüli szinten maradnak. A negatív betéti kamatokon a jegybank idén sem fog változtatni, ami kedvez a hitelezésnek - tette hozzá.

A hitelkiáramlás ugyanakkor még nem jelent túlzott eladósodást a lakosságnak - jelezte, mivel a törlesztések meghaladják a hitelfelvételek összegét.

A gazdaságélénkítés lehetőségei kimerülni látszanak, mind a költségvetés-, mind a monetáris politika oldaláról.

Erősödik a belső kereslet

A Pénzügykutató elemzése szerint a belső kereslet erősödése miatt 2018-ban tovább mérséklődik az külkereskedelmi áruforgalom aktívuma, aminek hatására a folyó fizetési mérleg többlete 2,3 milliárd euróra, a GDP 1,8 százalékára csökkenhet.

A tőkemérleget azonban még mindig erősítik az uniós transzferek, így a külső finanszírozási képesség elérheti az 5,6 milliárd eurót, a GDP 4,3 százalékát. Az évek óta magas finanszírozási többlet javítja a külső adósságmutatókat és mérsékli az ország sérülékenységét, ám egyúttal azt is tükrözi, hogy a magyar gazdaság fejlődése még mindig elmarad attól a lehetőségtől, amit a jelentős mértékű uniós forrásbevonás lehetővé tenne.

Neményi Judit, kutató a költségvetés legnagyobb kockázatának nevezte, hogy bármilyen kormány kerül hatalomra, az uniós források 2020-ra prognosztizált kimerülése elvesz a lehetőségekből.

A magyar gazdaság potenciális növekedési lehetőségei felett teljesített tavaly, a jövőben ehhez nem lesznek többletforrások - vélekedett.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Nem jött ezen a héten lényeges hír sem a Brexittel, sem az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hitelminősítő dicsérte a cseh gazdaságot »