22 éves csúcson a foglalkoztatás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A legfrissebb adatok szerint az idén augusztus-októberben a feldolgozóiparban 64 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, míg az építőiparban 21 ezerrel, a mezőgazdaságban 12 ezerrel, a kereskedelemben pedig 10 ezerrel dolgoznak többen, mint az előző év azonos időszakában - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerő-piacért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adataival kapcsolatban Czomba Sándor kiemelte: 22 éves csúcson van a foglalkoztatás és több mint egy éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.

Olyan gazdaság a cél, ahol aki munkaképes, annak legyen munkája

Kurucz Éva kormányszóvivő kiemelte: a foglalkoztatottak számának emelkedése egyben azt is jelenti, hogy "újabb lépést tettünk a szegénység leküzdése érdekében". A szegénységet örökölte ez a kormány és kis lépésekben tudja csökkenteni, de a most megjelent adatok is azt mutatják, hogy ezek a kis lépések eredményesek - mondta.

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatával érintettek aránya egy év alatt 2,4 százalékponttal csökkent a KSH adatai szerint - hívta fel a figyelmet Kurucz Éva.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hozzátette, a kormány arra törekszik, hogy olyan gazdaságot építsen, amelyben minden dolgozni akaró ember megtalálja számításait. A kabinet kiemelt célja, hogy elérje a teljes foglalkoztatottságot és kiépítse a munka alapú gazdaságot, mert ezzel sikerül elérni, hogy Magyarország Európa egyik legversenyképesebb országává váljon - mondta.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás bővülése azt eredményezi, hogy az államnak kevesebbet kell költenie a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra. "A kormány így 2018-ra el tudja érni, hogy aki munkaképes, annak legyen munkája" - fűzte hozzá.

A teljes foglalkoztatásig még sok teendő van

A KSH frissen közölt adatai szerint idén augusztus-októberben 4 millió 184 ezren dolgoztak Magyarországon, 192 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, és 400 ezerrel többen mint a 2010-es kormányváltáskor. A munkanélküliek száma 319 ezerre csökkent, így a munkanélküliségi ráta 7,1 százalék volt; ez 2007 óta a legkedvezőbb adat.

A 2010-es kormányváltás óta összesen több mint 154 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma - hívta fel a figyelmet Kurucz Éva.

Czomba Sándor elmondta: éves szinten 76 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint az unióban Magyarországon kívül Németország, Málta és Lengyelország tudta csak elérni vagy meghaladni a válság előtti foglalkoztatási szintet - ismertette.

Ahhoz, hogy a teljes foglalkoztatás megvalósulhasson, mind a versenyszférás foglalkoztatás, mind a közfoglalkoztatás terén sok teendő van - fűzte hozzá.

A fiataloknál is javul a helyzet

Czomba Sándor a foglalkoztatottsági adatok összetételéről szólva elmondta: a közfoglalkoztatottak száma 2014 augusztus-októberben átlagosan 171 ezret tett ki, egy év alatt mintegy 27 ezerrel nőtt a közfoglalkoztatásban részt vevők száma az előző év azonos időszakához képest. Jelenleg 107 ezer vendégmunkást tart nyilván a KSH, az ő számuk egy év alatt 8 ezerrel nőtt. Ezt kivonva a foglalkoztatottsági adatokból látszik, hogy egy év alatt 156 ezerrel nőtt a versenyszférában a foglalkoztatottak létszáma - jegyezte meg.

A teljes munkaidőt és a részmunkaidő viszonyát vizsgálva az államtitkár elmondta: 3,9 millió embert teljes munkaidőben foglalkoztatnak, ami 184 ezerrel több, mint tavaly. Részmunkaidőben 271 ezren dolgoznak, ami 4 ezerrel több mint egy évvel ezelőtt. Látszik tehát, hogy a foglalkoztatottak döntő többségét a teljes munkaidős foglalkoztatás adja - jegyezte meg.

A fiatalok munkaerő-piaci helyzetéről szólva jelezte: a 16-24 éves korosztályban 268 ezer foglalkoztatott van, ami 36 ezerrel több, mint egy éve. Munkanélküliek 65 ezren voltak ebben a korosztályban, ami 20 ezerrel kevesebb mint tavaly ilyenkor. A fiatalok munkanélküliségi rátája 19,5 százalékos, ami nagyon jó eredmény - fűzte hozzá Czomba Sándor.

Jövő hónaptól indulhat az ifjúsági garancia program

A javuló adatok ellenére is vannak még teendők, különösen a nagy területi különbségek miatt, amik Magyarországon hosszú évtizedek óta megvannak - emelte ki. A munkanélküliség 2-3 százalékos Szombathely, Győr környékén, míg bőven 20 százalék fölött van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vagy Borsod-Abaúj-Zemplénben. A következő hét évben rendelkezésre álló uniós források nagy segítséget adnak a foglalkoztatási helyzet, főleg a fiatalok foglalkoztatásának javítására - hangsúlyozta.

Czomba Sándor ezek között említette az ifjúsági garancia programot, amibe reményeik szerint a jövő hónaptól már be tudják vonni a fiatalokat, 2016 közepéig pedig mintegy 36 milliárd forint felhasználásával mintegy 40 ezer fiatal munkaerő-piaci esélyeit szeretnék javítani.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét 4,5 millió fölött a dolgozó magyarok száma »