4,5%-kal teljesített jobban a gazdaság

| forrás:
Központi Statisztikai Hivatal
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2019 IV. negyedévében 4,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járultak hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,6, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0%-kal nőtt. 2019-ben a GDP 4,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

2019 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A GDP volumene 4,5%-kal nőtt. Az első becslésben közölt IV. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés nyers volumenindexe nem változott.

Termelési oldal:

 • Az ipar teljesítménye 3,2, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a villamos berendezés gyártása és a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 11%-kal nőtt, ezen belül az egyéb építmények termelése emelkedett jelentősen. A mezőgazdaság teljesítménye 1,0%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

 • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,6%-kal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (11%) érte el. Az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 6,9, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé 5,8%-kal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,5%-kal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 2,0%-kal csökkent.
 • A bruttó hazai termék 2019. IV. negyedévi, 4,5%-os emelkedéséhez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,7, az építőipar 0,6 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb (1,3 százalékpont).

Felhasználási oldal:

 • A háztartások tényleges fogyasztása 4,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,4%-kal emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 5,2%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az átlagot meghaladó mértékben növekedett a tartós (pl. személygépjármű, bútor, nagyobb elektromos fogyasztási cikkek: 19%) és a féltartós (pl. ruházat, kisebb gépek, járműalkatrész: 8,0%) termékekre fordított hazai fogyasztási kiadások volumene, ugyanakkor a nem tartós termékek (pl. élelmiszerek, szeszes italok, dohányáru, háztartási energia, vízellátás, gyógyszerek: 3,5%) és a szolgáltatások (3,7%) esetében átlag alatti volt az emelkedés.
 • A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 2,3, a közösségi fogyasztásé 7,0%-kal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 2,9%-kal emelkedett.
 • A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 5,1%-kal nagyobb lett.
 • A bruttó állóeszköz-felhalmozás továbbra is jelentősen növekedett, a IV. negyedévben 7,0%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene nőtt, előbbi nagyobb ütemben. A beruházásokon belül a legnagyobb súllyal rendelkező nemzetgazdasági ágakban, a szállítás, raktározás és az ingatlanügyletek esetében emelkedett a beruházási volumen, miközben a feldolgozóiparban csökkent.
 • A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 9,7%-kal nőtt.
 • A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a IV. negyedévben összességében 6,6%-kal nagyobb lett.

 • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – az egy évvel korábbinál kisebb, 208 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az import volumennövekedése (5,9%) meghaladta az exportét (3,3%). Az áruforgalomban a kivitel 1,3, a behozatal 5,1%-kal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 11, importja 10%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
 • A bruttó hazai termék 2019. IV. negyedévi, 4,5%-os bővüléséhez a végső fogyasztás 3,5, a bruttó felhalmozás 3,0 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 1,9 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

2019 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

 • A gazdaság teljesítménye 1,0%-kal nőtt.
 • A termelési oldalon a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 1,5%-kal bővült, az iparé 1,1, az építőiparé 1,4%-kal csökkent.
 • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,4, a közösségi fogyasztás 1,2, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5%-kal lett nagyobb. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3%-kal emelkedett. A külkereskedelemben az export 1,5%-kal, az import 1,4%-kal csökkent.

2019-ben az előző évhez képest:

 • Az első becslés szerint a GDP értéke folyó áron 46 787 milliárd forint volt, volumene 4,9%-kal bővült. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján is 4,9%-kal emelkedett a gazdaság teljesítménye.
 • A termelési oldalon az építőipar hozzáadott értéke 21, az iparé 5,0, a szolgáltatásoké 4,2%-kal nőtt, a mezőgazdaságé 0,3%-kal csökkent.
 • A GDP bővüléséhez a szolgáltatások 2,3, az ipar 1,0, az építőipar 1,0 százalékponttal járultak hozzá.
 • A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,4, a közösségi fogyasztás 2,0%-kal nőtt, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás 4,1%-kal magasabb lett. A bruttó felhalmozás 9,5, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 15%-kal emelkedett. Az export 6,0, az import 6,9%-kal bővült.
 • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 2,8, a bruttó felhalmozás 2,6 százalékponttal emelte a GDP növekedési ütemét. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,4 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult az USA gazdasága az év végére »