A bankok jövőjéről döntenek

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Öt évvel a pénzügyi válság után küszöbön áll a szövetségi szabályozás jóváhagyása az úgynevezett Volcker-törvény formájában, amelynek alappillére a teljesen átalakított pénzügyi szabályozás, a bankok által reméltnél messze nagyobb szigorral. A törvény 2015. júniusában lép érvénybe.

A Wall Street egy bizonytalan, új korszakba lép, amikor az új szabályozás hatályossá válik. A törvény szimbolizálja Washington elkötelezettségét a bankok pénzügyi kockázatvállalásának korlátozására.

Szigorú szabályok a bankoknak

Közbenső jóváhagyásokkal halad Amerikában a komoly pénzügyi reformot hozó törvény, amelynek végső célja, hogy a szabályozás nagyobb szerepet kapjon a legnagyobb bankokban is.

Dodd-Frank törvény

A Dodd Frank törvényt Obama 2008-ban ígérte meg, de csak 2010-ben lépett életbe. Alapvető jellegzetessége, hogy megpróbálja az államilag garantált betéteket kezelő bankok tevékenységét (saját tőketartalékaiknak 10%-nál nagyobb kitettséget nem szerezhetnek más társaságban) és befektetéseit (profitot remélő fedezeti ügyleteiket) korlátozni. A mostani szabályozás még nem teljes és sok eleme csak hosszabb időszak alatt kerülhet bele az amerikai pénzügyi rendszerbe.

Csak egy törvénycikk foglalkozik a híres Dodd-Frank pénzügyi megújítás szabályával, - továbbá a szabályok kétharmada változatlan – így a Volcker törvény lakmuszpapírként, általánosan jelzi majd a pénzügyi előírások erejét.

A fő szabály, hogy elválasszák a napi bankműveletektől a Wall Street egyéb (járulékos és származékos) tevékenységét - nem csodaszer. Némely kritikusa szerint a törvény – amely 2015. júliusában lép hatályba – nem megy elég messzire, a bankok jogászai viszont kiskapukat keresnek és várhatóan a bíróságok mondják ki majd a végső szót.

Lényegét tekintve a szabályozás megtiltja a sajátszámlás tevékenységet, a nagybankok legjövedelmezőbb és legveszélyesebb műveleteit.

Nem lesz több bankmentés az adófizetők pénzéből

Paul A. Volcker - a Federal Reserve (Fed) korábbi elnöke és Obama elnök jelenlegi tanácsadója - elgondolása szerint a törvény segít megelőzni azoknak a kockázatos pozícióknak felhalmozását, amelyek miatt a Wall Street majdnem elúszott 2008-ban. Azzal érvelt, hogy meg kell előzniük az adófizetők pénzéből az állam által végzett banki szanálásokat azzal, hogy ne használhassák fedezetképpen az ügyfelek pénzét.

Az elmúlt hetekben a szabályozók azt a szigorúbb változatot preferálták, amely megnehezíti a bankok számára, hogy megkerüljék a rendeletet. Például azt a helyzetet próbálják elkerülni, amely 6 milliárd dollár kereskedési veszteséget okozott a JP MorganChasenek az elmúlt évben. A bank szerint a fedezet kialakítása érdekében kereskedtek, tényszerűen viszont egy burjánzó spekulatív pozíció kialakítására törekedtek, amely kicsúszott az irányításuk alól. Ennek elkerülésére az új szabályok szerint szerint a banknak pontosan meg kell határozni azt a kockázatot, amelyet fedezni kíván. A kockázatnak – a törvényszöveg szerint – „egyedinek, és azonosíthatónak” kell lennie, nem lehet elméleti vagy széleskörű.

Nincs bónusz a saját számlás ügyletek nyeresége után

A Volcker-törvény odacsap a Wall Street bónuszainak is, mivel megtiltja bónusz fizetését a „tiltott sajátszámlás kereskedés” után realizált nyereségért. Ehhez kapcsolódva a vezérigazgatónak igazolnia kell, hogy olyan programok szerint működnek, amelyek betartják a szabályozást. A bank vezetője köteles évente tanúsítani, hogy a bank „megfelelő eljárásokat hozott létre, tart fenn, érvényesít, felülvizsgál, tesztel és eszerint módosítja a megfelelőségi programot".

Igazság szerint a szöveg lehetne még keményebb a kritikusok szerint, ha azt kellene igazolni, hogy a bank minden szabályt betartott, nem pedig azt, hogy mindent megtett, hogy betartsa az előírásokat.

Mit lépnek a bankok?

A bankszektor várhatóan fellép a szabályozás ellen. A Volcker-törvényt lobbistáik jobban ellenezték, mint bármilyen más szabályt, amely a Dodd-Frank Törvényből következett, amelyet a Kongresszus 2010-ben hagyott jóvá. Azzal érvelnek, hogy nem a kereskedés volt a kiváltó oka a pénzügyi válságnak és a Volcker-törvény ténylegesen akadályozza, hogy biztosítsák magukat a bankok a kockázatokkal szemben.

A törvény végleges változataként olyan szabály alakult ki, az ügyvédek és a lobbisták valószínűleg jobban koncentrálnak a zavaros sajátszámlás kereskedés olyan témájára, ami jobban hasonlít a legitim kereskedelem formáira, ami elengedhetetlen a bankok az üzleti életében.

Szabály szerint a bankok adhatnak és vehetnek értékpapírokat, ha bemutatják, hogy ez ügyfeleik érdekében történik, gyakorlatilag piacot teremtenek (market making). Azonban eddig a bankok ennek leple alatt saját pozíciókat építettek ki például a Google részvényeire, arra hivatkozva, hogy bizonyos ponton ügyfeleik is elkezdhették vásárolni a papírokat.

Kijátszható a törvény

Kérdés, hogy a Volcker-törvény elég szigorú-e abban, hogy kierőszakolja bankoktól, hogy csupán ügyfeleik részére vásároljanak értékpapírokat. Bár a felügyelet néhány mérési módot alkalmazni fog, a szabály már most kijátszhatónak látszik.

Valójában az előírás úgy hangzik, hogy a bankok felépíthetnek egy olyan pozíciót, amely méltányosan várhatóan megfelel az ügyfelek vagy partnerek rövid távú igényeinek. A „méltányosan várható” megfogalmazáson a bankok és a felügyelet még sokat fog vitatkozni, mivel a törvény leginkább a bankok saját ellenőrző rendszerére bízza a kereskedelmi tevékenységük ellenőrzését.

A törvény engedélyezi a bankok számára a kormányzati kincstárjegyekkel és helyi kötvényekkel történő sajátszámlás kereskedést. A külföldi leánybankok a külföldi kormányok által kibocsátott államkötvényekkel is kereskedhetnek.

A szabályok szerint a bankok kereskedhetnek annak érdekében, hogy csökkentsék pozícióik kockázatát – ez hasonlít a sajátszámlás kereskedelemre.

A törvény öt szövetségi szervet ismertet, a Fed-et, a S.E.C.-et (Securities and Exchange Comission), CFTC (Commodity Futures Trading Comission), Federal Deposit Insurance Corporation és a Controller of the Currency-t, és szabályozza együttműködésüket.

Míg a Fed és a S.E.C. egyes vezetői meg akarták hagyni a bankok rugalmasságát a kereskedésben, ami szerintük egészségesebb állapotot és jobban működő piacot hozott volna létre, Gary Gensler, a Commodity Futures elnöke bezárta a kiskapukat. Előírtak egy rendelkezést, hogy a bankok kötelesek „korrelációelemzést” végezni „független tesztelővel” biztosítandó, hogy a fedezeti kereskedés valóban kimutathatóan csökkentette a kockázatokat.

Még inkább megakadályozandó a bankok sajátszámlás ügyleteinek elfedését, a bankok kötelesek „folyamatosan újra megállapítani a fedezeti tevékenységük mértékét annak érdekében, hogy a kereskedés ne váljon – tiltottan - sajátszámlássá.”

A törvény összefoglalva viszonylagos egyértelműséget sugall, amely régebben igen távolinak tűnt. A bankok részére ez az évtized legjellemzőbb szabályozó – változása, ezzel alapvetően átrendeződnek az amerikai piacon működő bankok bevételi forrásai.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent az USA gazdasági aktivitása »