A belső kereslet állítja pályára az olasz gazdaságot?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az élénk belföldi keresletnek köszönhetően a második negyedévben is egészséges ütemben nőtt az olasz gazdaság teljesítménye.

Elindult a növekedés

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) pénteken közölte, hogy az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint negyedéves összevetésben 0,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP) a június 30-án véget ért három hónapban, csakúgy mint az első negyedévben.

Éves szinten a GDP-növekedés üteme 1,5 százalékra gyorsult az első negyedévi 1,2 százalékról. A nagy euróövezeti gazdaságok közül Olaszországé volt a leglanyhább több mint egy évtizedig, de az év elején erősödni kezdett a növekedés üteme, és stabilnak tűnik a fellendülés.

Jó hírek

Az üzleti bizalmi index 10 éves csúcsra ért, miközben a foglalkoztatottság is növekszik. A kormány eredeti prognózisa szerint a GDP az idén 1,1 százalékkal bővül a tavalyi 0,9 százalékkal szemben, ami még mindig jóval elmarad az euróövezet átlagától.

Az elemzők arra számítanak, hogy a jó negyedéves adatokra tekintettel a Paolo Gentiloni vezette kormány ősszel 1,4 százalékra emeli az idei növekedési előirányzatot.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A spanyol gazdaság 5,2 százalékkal csökkent »