A Bézs Könyv szerint szerény volt a potencia

| forrás:
MTI/Reuters/AFP
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szerény vagy mérsékelt ütemben növekedett a gazdaság október közepétől november végéig a tizenkét amerikai régió többségében. A vállalatok továbbra is derűlátóak, bár az optimizmus némileg megfogyatkozott olyan aggályok miatt, mint a külkereskedelmi védővámokból fakadó bizonytalanságok növekedése, a kamatok emelkedése és a munkaerőhiány - ez derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentéséből, a "Bézs Könyvből".

A Federal Reserve évente nyolc alkalommal készíti el gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. Az idei utolsó jelentést a philadelphiai Fed állította össze. A védővámokhoz köthető áremelkedés átgyűrűzött a gazdaság szélesebb rétegeibe, bár összességében az infláció csak szerény mértékben nőtt az ország legtöbb részén. A munkaerőhiány minden régióban éreztette hatását, ami bérek és a jövedelmek emelkedéséhez vezetett. A béremelkedés üteme a szerénytől a mérsékeltig terjedő sávnak inkább a felső részéhez közelített.

A Bézs Könyv megállapításai szolgálnak a megbeszélések alapjául a Fed következő, december 18-19-én esedékes kamatdöntő ülésén. A mostani megállapítások nemigen változtattak azokon a várakozásokon, miszerint a nyíltpiaci bizottság idei utolsó ülésén ismét kamatot emel, idén már negyedik alkalommal. A monetáris döntéshozók úgy vélik, hogy az erős amerikai gazdaság felszíthatja az inflációt, ha nem emelik tovább a hitelköltségeket. Ugyanakkor Jerome Powell Fed-elnök jelezte, hogy a három éve elkezdődött szigorítási ciklus a végéhez közelít, és a jegybankárok figyelnek arra, hogy vannak-e jelei a globális gazdasági növekedés lassulásának, illetve annak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai mutatkoznak-e az amerikai gazdaságban.

Ezt olvasta már?

Megszüntetik az acélra és alumíniumra kivetett vámot »