A britek csak az időt húzzák?

Miközben a "maradók Uniójának" vezetői percek alatt eldöntötték a Brexit tárgyalások menetrendjét, a britek mintha csak az időt húznák. Mi másra gondoljunk, ha az érvényes és eredményes népszavazás után még egy előrehozott választás felhatalmazását is kéri a miniszterelnök? Ön szerint is csak az időt húzzák a britek? Szavazzon!

Időt húznak Menet közben rájöhettek, hogy a Brexit korántsem olyan egyszerű, mint hitték. Ám arcvesztés nélkül nem lehet kihátrálni ebből a helyzetből. Jó ötletnek tűnhet az előrehozott választás, melynek két kimenetele is előnyös lehet a konzervatívoknak. Ha győznének, de nem kapnának erős felhatalmazást, akkor könnyedén feladhatnák a Brexit alapállást, s közben ujjal mutogathatnának politikai ellenfeleikre, hogy ők tehetnek róla. Míg ha váratlanul nagyot nyernének, akkor egyrészt jó időre leradíroznák a politikai palettáról a Munkáspártot, és utána még mindig eldönthetnék, hogy merre lavírozzanak tovább a Brexit ügy zavaros csatornáján. Más kérdés, hogy a harmadik lehetséges kimenetellel, vagyis a választás elvesztésével is számolniuk kell.Bár ennek nem adnak nagy sanszot az elemzők. Akárhogy is alakul az előre hozott választás, ezzel tovább telnek a Brexit szavazást követő hónapok, s ha így haladunk lassan az évek is.

Csak felkészülnek Jól hangzik, hogy Brüsszelben percek alatt döntöttek a menetrendről, de valójában csak kettévágták a probléma halmazt, ami korántsem jelenti azt, hogy ezzel lerövidülnének a majdani Brexit tárgyalások. És Theresa May brit miniszterelnök sem véletlenül kezdeményezte az előrehozott választásokat. A Brexit folyamat elhúzódhat, s esetenként nagyon fájdalmas lehet. Esélye sincs eredményes és kemény tárgyalásokra, ha csupán csekély többség áll mögötte. Annál is kevésbé, mert a Brexit olyan munkáspárti bölényeket is előcsalogatott, mint mondjuk Tony Blair ex-miniszterelnök, aki másra sem vár, csak hogy megbotoljon a jelenlegi vezetés. És ha valamikor, hát a Brexit tárgyalások folyosóján könnyen kicsúszhat a szőnyeg a brit kormányfő lába alól. A Brexit tehát akár alkalmat is nyújthat a Munkáspártnak a feltámadásra. Magyarán nincs itt szó semmiféle időhúzásról, csupán arról, hogy Nagy-Britannia felkészül egy sorsdöntő lépésre.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A modernizáció hiánya miatt lassú az építőipar »