-->

A digitális átalakulás a versenyképesség egyik kulcsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A vállalkozásokat fel kell készíteni a digitális átalakulásra a versenyképesség érdekében - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára konferencián szerdán Budapesten.

A Vállalkozások Magyarországa

Lepsényi István a Vállalkozások Magyarországa címmel a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által megrendezett konferencián kiemelte: a negyedik ipari forradalom korszakát éljük, amiben minden piaci szereplő versenyképességi lépéskényszerbe került.

Mindez kihívást jelent az iparnak és a munkaerőpiacnak is - tette hozzá. A gazdaság digitális átalakulása óriási lehetőségeket kínál, amit ha nem használnak ki a vállalkozások, akkor lemaradnak - mutatott rá Lepsényi István.

Nem elég hatákonyak a kkv-k

Kifejtette: a kis-, és középvállalatok (kkv) súlya jelentős a magyar gazdaságban, a munkaerő 69,7 százalékát és a GDP 52,5 százalékát adják. A kkv-k hatékonysága ugyanakkor elmarad a kívánt szinttől. A kkv-k támogatásának új eszközei között a finanszírozási programok mellett a családi vállalkozások generációváltásának támogatását említette.

A vissza nem térítendő támogatások között 12 milliárd forint áll a rendelkezésre az ipari támogató környezet megteremtésére, inkubációra, mentorrendszerekre, 23,5 milliárd forintot biztosítanak a gyors növekedésű cégek komplex fejlesztéseinek támogatására, és 5 milliárd forintot az ipar digitalizációs folyamatainak ösztönzésére.

Támogatási rendszer, adózás, bérmegállapodás

A kombinált támogatási rendszerben - ami visszatérítendő és vissza nem térítendő részből áll - 277,5 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére. Hozzátette: a fejlesztéspolitika egyik eszköze a Nemzeti Versenyképességi Tanács, aminek egyik feladata az üzleti szabályozási környezet rövidtávú javítása.

Jelentős változást hozott a kkv-k adózási környezetében a hatéves bérmegállapodás a munkára rakódó terhek csökkenésével, a hatodik év végére az ország az európai középmezőnybe fog tartozni, a visegrádi 4-ek között pedig a legversenyképesebb lesz. Az Ipar 4.0 beszállítói fejlesztői programban 2017-ben 6 milliárd forint, 2018-ban 3 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre - sorolta.

A kormány kiemelten kezeli a vállalkozások felkészítését a digitális átalakulásra, a fejlesztéspolitika fókusza ezért a magyar kkv-k megerősítése, hatékonyságának növelése, versenyképességnek javítása - összegezte Lepsényi István. 

Projektek összehangolása

Kalocsai Kornél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt informatikai projektjeinek összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a NAV 2.0 programjáról tartott előadásában kiemelte: a cégek adózással eltöltött ideje 277 óra évente, ami több mint 34 munkanap, azonban technológia használatával komoly előrelépést lehet elérni ezen a területen.

A NAV 2.0 stratégia alapján a digitális adóhatóság irányába szeretnének elmozdulni az online szolgáltatások bővítésével és elektronikus fejlesztésekkel. A tervek szerint a dokumentumokat az adózóktól digitálisan tervezik bekérni, ahogy a belső folyamataikat is szeretnék digitalizálni, papírmentes irodai környezet kialakításával.

Emlékeztetett arra, hogy az idén debütált a NAV elektronikus szja-rendszere, amely a lakosságot mentesítette a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. Dolgoznak azon, hogy az e-szja rendszerhez hasonlóan ezt kiterjesszék az áfabevallásokra.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

600 millió forintra pályázhatnak a KKV-k »