A digitalizáció esélyegyenlőséget teremt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősíti a magyarországi távközlési szolgáltatók 4G és 4G+ hálózat fejlesztési beruházásait, erről még év végéig döntés születik - mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy szakmai konferencián kedden Budapesten.

Majdnem a dobogón állunk

Deutsch Tamás a T-Systems Magyarország hatodik alkalommal megrendezett Symposium 2017 konferenciáján kijelentette: mindez komoly szabályozási előnyt jelent a fejlesztésekhez.

Ezzel az ország erősíteni tudja a mobilinternet infrastruktúra és a szélessávú vezetékes hálózat fejlettsége területén eddig elért pozícióját, a szolgáltatók fejlesztései és a szupergyors internet program eredményeképpen - hangsúlyozta.

A legutóbbi adatok szerint Magyarországon működnek a világ 4. leggyorsabb 4G mobilhálózatai,  és az elérhetőség alapján is a globális top 10 között szerepelnek.

Hozzátette: Magyarország digitális fejlettségben a 2020-as évek elejére az Európai Unió tíz legfejlettebb tagállamaihoz tud felzárkózni.  A magyarországi  befektetői környezet hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország legyen a kelet-közép-európai térség digitális fejlesztéseinek központja.

Amerikával és Ázsiával szemben nem rúgunk labdába

Deutsch Tamás hangoztatta, új európai közös politikára van szükség, amihez külön pénzügyi alapot kell létrehozni annak érekében, hogy Európa a digitalizációban is érdemi versenytársa legyen az észak-amerikai és az ázsiai gazdasági térségnek.

A zalaegerszegi 5G-s tesztpálya azt üzeni a világnak, hogy Magyarország és Európa is olyan térség, ahol a világon elsőként lehet tömegesen alkalmazni az 5G technológiát a legkülönbözőbb területeken.

A kapcsolat a kulcs

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója előadásában kiemelte: a digitális gazdaság kulcseleme a kapcsolat, a kapcsolódás. Az önvezető autók is azt szimbolizálják, hogy a különböző technológiák valós időben képesek együttműködni egymással. Az okos parkolás, az automatikus szállítás, vagy a távoli sebészet, mind olyan megoldások, ami mögött hálózat működik - fejtette ki.

Az IoT eszközök (Internet of Things - a dolgok internetje) vagy okos eszközök valós idejű együttműködése, a szenzorok, a robottechnológia, vagy dróntechnológia egyre fontosabb szerepet kap a gazdaságban, mindez a mobiltechnológiából indult, és számos lehetőséget rejt.

Kiemelte: a technológiák működéséhez azonban hálózatra van szükség, a jövő hálózatának három legfontosabb tulajdonsága a megbízhatóság, teljesítmény, és az alkalmazkodási képesség. Az ezredmásodperc tizedrészéről van szó például egy városnyi, egymással kommunikáló önvezető autó, vagy a távoli sebészet esetében, amihez gyors hálózat kell.

Erre az egyik megoldás az 5G, ami a minimum a technológiák együttműködésében rejlő lehetőségek kihasználásához. A zalaegerszegi önvezető járműpálya tesztkörnyezet lehetőségeinek és az 5G hálózat kiaknázását nemzeti versenyképességi kérdésnek nevezte, amit iparágakkal, kormányzati szektorral és a vállalatokkal alakítanak ki.

Egyedülálló lehetőségek

Srini Gopalan, a Deutsche Telekom Európáért felelős igazgatósági tagja szerint a digitalizációban Magyarországnak egyedülálló lehetőségei vannak. Kifejtette: 2020-ra minden elköltött euró negyede online tranzakció eredménye lesz, 80 százaléka a vállalati értékláncoknak digitalizált lesz, a raktározás, a logisztika, vagy az ügyfélszolgálat.

A munkavállalók 70 százaléka 2025-re digitálisan, mobil módon fog dolgozni, mindez a következő három-öt esetleg hét évben megvalósul - sorolta.

Azt mondta, hogy Zalaegerszegen fejlesztenek, mert a működő mobilhálózat a világ öt legjobb mobilhálózata között van, és sok a szakértő fejlesztő.

Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója elmondta: 2020-ra az elektronikus eszközök 95 százaléka IoT lesz, Magyarországon 5,7 százalékos az IKT-szektor részesedése a teljes GDP-ben, ami OECD átlag feletti. A digitalizáció az egyetlen esély a vidéken élők esélyegyenlőségének megteremtésére, a T-Systems mindent megtesz a fejlesztések hatékony megvalósításáért - mondta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Több mint 7 milliárdból bővül a Sanofi gyára »