A FED 500 milliárdot vont meg a világgazdaságtól

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az európai intézményi kötvénypiaci befektetők több mint kétharmada szerint már nem az euróövezeti szuverén adósságválság és a fejlett gazdaságok jegybanki likviditásforrásainak szűkítése jelenti a legnagyobb európai hitelpiaci kockázatot, hanem a feltörekvő térségben zajló piaci fejlemények - közölte új felmérésének adatat ismertetve hétfőn Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő idei első átfogó befektetői felmérésében 108 kötvénypiaci befektetési alap vett részt; e társaságok együtt 5900 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek.

A vizsgálat szerint az európai kötvénypiacon aktív befektetési társaságok vezetőinek 68 százaléka tart attól, hogy a következő 12 hónapban egy vagy több feltörekvő gazdaságban olyan negatív fejlemények történnek, amelyek komoly kockázati tényezővé válnak az európai piacokon.

A vélemények változóak a veszélyeket illetően

A Fitch Ratings kiemeli, hogy az így vélekedő alapkezelők aránya az előző két hasonló felmérésben még csak 51 százalék volt.

A mostani vizsgálat során megkérdezetteknek ugyanakkor már csak a 39 százaléka gondolja úgy, hogy az euróövezeti szuverén adósságválság is fenyegetést jelent az európai adósságpiacokra, míg az előző felmérés szerint még 57 százalék tartotta az euróválságot a legnagyobb európai piaci kockázatnak.

A fejlett gazdaságok monetáris politikájának feszesebbé válását az intézményi befektetők fele nevezte jelentős piaci kockázatnak az előző vizsgálatban kimutatott 56 százalék helyett.

Lehet még rosszabb is a helyzet

A feltörekvő térséggel kapcsolatos befektetői aggodalmak ráadásul nem korlátozódnak a régió szuverén adósaira. A hitelminősítő felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka számol azzal, hogy a romlani fognak a felzárkózó régió szuverén adósainak hitelpiaci kondíciói, de nem sokkal kisebb, 58 százalék azoknak az intézményi befektetőknek az aránya, akik szerint a feltörekvő gazdaságokban honos vállalati adósok is romló hitelpiaci kondíciókkal lesznek kénytelenek szembenézni.

A Fitch Ratings felmérésébe bevont alapkezelők 40 százaléka szerint a feltörekvő térség vállalati szférája szembesül a legnagyobb refinanszírozási nehézségekkel a következő 12 hónapban. Az előző felmérésben az intézményi befektetőknek még csak a 26 százaléka vélekedett így.

Nem félnek a túl gyors a enyhítéstől

A hitelminősítő új felmérésébe bevont kötvénypiaci alapok nagy többsége mindazonáltal az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának már elkezdett visszavonása okozta piaci sokk ellenére sem tart attól, hogy a fejlett ipari térség jegybankjai túlzott mértékben és túl gyorsan szűkítenék gazdaságélénkítő célú likviditásforrásaikat. Az intézményi befektetők 78 százaléka várja azt, hogy a legnagyobb ipari gazdaságok központi bankjai finoman, időben jól elosztva építik le eszközvásárlási programjaikat, és ez a folyamat nem fogja veszélyeztetni a világgazdasági kilábalást.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a felzárkózó térség ennek ellenére komolyan megszenvedheti a jegybanki likviditásforrások szűkítését.

A FED 500 milliárdot vont meg a világgazdaságtól

A Standard & Poor's európai főközgazdásza, Jean-Michel Six, aki nemrégiben a nemzetközi hitelminősítő idei európai és globális várakozásairól tartott tájékoztatót az S&P londoni központjában, elmondta: a cég becslése szerint egyedül a Fed mennyiségi enyhítési programjának visszavonása 2014 egészében hozzávetőleg 500 milliárd dollárral csökkenti a világgazdaságba juttatott jegybanki likviditás értékét, ami a kötvénypiaci kereslet meglehetősen meredek visszaesését jelentené.

Six megfogalmazása szerint a felzárkózó piacokon tavaly nyáron - a Fed-ciklus leépítésének kilátásba helyezése után - végigsöpört első eladási hullám "csak az előzetes bemutatója volt" az amerikai jegybank mennyiségi enyhítési programjának folyamatos leépítésétől várható tényleges piaci hatásoknak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed »

4IG 620 (-0,32 ) ALTEO 870 (0,46 ) CIGPANNONIA 188 (0,75 ) ESTMEDIA 129 (0,47 ) MOL 2580 (0,94 ) MTELEKOM 453 (0,22 ) NORDTELEKOM 49 (2,95 ) NUTEX 38 (-2,05 ) OPUS 291 (1,32 ) OTP 15250 (0,66 ) PANNERGY 738 (5,43 ) RICHTER 6995 (1,08 ) SET Group 100 (2,47 )