A fél Balkánt magával ránthatja a csőd szélén álló horvát multi

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A szlovén parlament törvényt készül elfogadni a Mercator kiskereskedelmi áruházlánc megmentéséről, amely Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor leányvállalata - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Megelőzni a csődeljárást

A lex Mercator néven emlegetett jogszabályról a jövő kedden sürgősségi eljárásban dönt a szlovén parlament. A tervezet szövege szerint a leendő törvény lehetővé teszi az 1 milliárd eurónál (313 milliárd forint) nagyobb éves bevétellel rendelkező és 6000-nél több embert foglalkoztató vállalatoknak, hogy az államtól rendkívüli eljárás kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A szlovén kormány azért döntött a törvény megalkotásáról, hogy megvédje a munkahelyeket és az áruházlánc beszállítóit.

Lilijana Kozlovic, a kormány főtitkára korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a törvény megelőző jellegű, nem avatkozik bele a vállalat működésébe, annak tulajdonjogi viszonyába, de megakadályozza azt, hogy az anyavállalat pénzt vonjon ki a Mercatorból saját tartozásai fedezésére.

A Mercator tett be a horvátok gigamultijának

A Mercator felügyelőbizottsága múlt heti rendkívüli ülésén megállapította, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt a vállalatnál. Tomislav Cizmic igazgató azt mondta: a Mercator stabilan működik és nincsenek pénzügyi problémái. "Teljesíti kötelezettségeit az alkalmazottak, a beszállítók, valamint az állam felé, és ezt fogja tenni a jövőben is" - hangsúlyozta.

A Mercator kiskereskedelmi áruházláncnak Szlovéniában, Szerbiában és Montenegróban is vannak üzletei. Csak Szlovéniában közel 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat és nagy szerepe van az ország élelmiszeriparában. Egyes számítások szerint bevétele a szlovén bruttó hazai össztermék (GDP) 10 százalékát teszi ki. Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonosa 2014-ben vásárolta meg a szlovén Mercator részvényeinek 53 százalékát, összesen 550 millió euróért. Szakértők szerint az Agrokor emiatt az akvizíció miatt jutott később a csőd szélére.

Szerbia felkészül

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdán bejelentette: Belgrád is arra készül, hogy megvédje saját érdekeit. A kormányfő szerint Szerbiában egyelőre nincs probléma, de "nem fognak elsüllyedni az Agrokorral együtt". Emlékeztetett, hogy Szerbiában az Agrokornak 12 ezer, míg a Mercatornak 8900 alkalmazottja van.

"A legnagyobb exportot Boszniával bonyolítjuk le, ami nagy probléma, mert a boszniai Konzum kiskereskedelmi hálózat működése attól függ, hogy mi történik Zágrábban" - hangsúlyozta.

Szerdán Aleksandar Vucic részvételével Belgrádban ülésezett a szerb, a szlovén, a montenegrói és a bosnyák gazdasági és kereskedelmi miniszter. Horvátország képviselőjét nem hívták meg a megbeszélésre.

Hónapok óta a csőd szélén az Agrokor

Az Agrokor hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Az Agrokor tulajdonában van például a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoport.

Hirdetés
Szavazz!

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Két hónapjuk van felkészülni a cégeknek az új szabályokra »