A felújítandó lakások szinte senkit sem érdekelnek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

2018 első négy hónapjában a hazai ingatlanpiaci tranzakciók száma meghaladta az 50 ezres határt, amely még mindig a kereslet emelkedését jelenti. A lakáspiacon zajló folyamatokra egyre többen figyelnek tudatosan. A tranzakciós paraméterek mellett azonban mindig érdekes megvizsgálni az eladói és vevői profilokat is, hiszen sok társadalmi és gazdasági változást jól mutat - olvasható a Duna House Barométerben.

Az adatok alapján elmondható, hogy a vevők korcsoport szerinti besorolásban régóta nincsen változás, a 30-50 év közötti korosztály stabilan tartja vezető szerepét. Pozitív tendencia viszont, hogy az általában első lakást vásárló 20-30 év közötti fiatalok részaránya is növekedett a tavalyi adatokhoz képest.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Továbbra is a XIII. kerület a legkeresettebb

A Keresletindex idén is követi a szokásos trendet, folyamatosan csökken az értéke. A korábbi években találhatunk ennél erősebb és gyengébb áprilist is, így ez a 86-os érték semmiképp sem tekinthető rossznak. 

Forrás: Duna House

Nőtt a kereslet, és ezzel továbbra is a legkedveltebb városrész a XIII. kerület. Sokat nőtt továbbá a VII-IX. kerületek népszerűsége is, a X. és a XX. kerület iránti érdeklődés azonban több mintegy másfél százalékkal csökkent.

Forrás: Duna House

Állapot és értékesítési idő

Ha a minőségi preferenciát nézzük, elmondható, hogy nagyon jó állapotú ingatlant Budapesten vásároltak legnagyobb arányban, míg a jó állapotú lakást Pest megyében és Kelet-Magyarországon keresték nagy mértékben. Felújítandó ingatlant Pest megyében szinte nem is kerestek, de Budapesten is csak 8 százalék volt az aránya.

Forrás: Duna House

Vidéken csökkent, Budapesten pedig nőtt a panelek átlagos értékesítési ideje a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Forrás: Duna House

Tégla lakások esetében is hasonló a tendencia, azzal a különbséggel, hogy ez esetben a pesti kerületekben is csökkent az értékesítési idő, csupán Budán és a belvárosban nőtt néhány napot. A legtöbb esetben az értékesítésre kínált ingatlan 3 hónapon belül elkelt.

Vevői ügyfélprofil

2018 áprilisában a legtöbb vevő a 40-50 éves korcsoporthoz tartozott, és közel 40 millió forintot költött átlagosan az új ingatlanra Budapesten. 

A vevők többsége beosztott státuszú volt, de arányuk tavalyhoz képest csökkent. Továbbra is a befektetési szándék áll a legtöbb fővárosi vétel mögött, a vevők 38 százalékát ez a cél motiválta.

Forrás: Duna House

Vidéken a fiatalabb vevők dominálták a piacot, 35 százalékuk 30-40 év közötti volt. A nagyobba költözés volt a szándék a vásárlások 31 százalékának esetében, amely növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 

A befektetések aránya stagnált. A nagyobb lakásba költözők átlagosan 24 millió forint körüli összeget szántak az adott ingatlanra.

Forrás: Duna House

Eladói ügyfélprofil

A tavalyi év azonos időszakához képest sokat nőtt a 30-40 év közötti eladók aránya. Nőtt továbbá a vállalkozóként tevékenykedők aránya is. 

Múlt hónapban 4 százalék volt azoknak az aránya Budapesten, akik korábban befektetésként vásárolt ingatlanjukat értékesí- tették. Az eladók 37 százaléka nagyobb lakásba szeretne költözni, az eladással átlagosan 34 millió forinthoz jutottak.

Forrás: Duna House

Vidéken kicsit idősebbek voltak az eladók, a 40-50 éves korosztály aránya volt a legmagasabb, 35 százalék, amely jelentős növekedés 2017-hez képest. 

Forrás: Duna House

A legtöbben vidéken is nagyobb lakásba szeretnének költözni, de esetükben csupán 16 millió forintos lakások kerültek értékesítésre, amely kevesebb, mint a fővárosi érték fele, míg az átlagos méret némiképp magasabb volt, mint Budapesten.

Olvastad már? Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon
A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények emelkedése is azt láttatja, hogy sokan felismerték és elfogadták a jelenlegi piaci helyzetet, és nem halasztják tovább ingatlanvásárlási vagy befektetési szándékukat. A négyzetméter- és átlagárak változásai pedig őket igazolják - áll a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci információkat összefoglaló kiadványában.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ha ingatlant akarsz, eszerint törlesztheted a részleteket »