A Fitch-nél még mindig jók az oroszok

| forrás:
MTI/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Fitch nemzetközi hitelminősítő nem változtatott Oroszország adósi besorolásán, azt "BBB mínusz" szinten tartotta "stabil" kilátással, ami a befektetésre ajánlott államadós-minősítési kategória alapszintje.

A Fitch azzal számol, hogy idén mérséklődik a fogyasztói kereslet a januártól érvényes magasabb, a korábbi 18 százalékról 20 százalékra emelt áfakulcs miatt, miközben idén várhatóan csökkennek a beruházások az orosz gazdaságban. Ezek miatt a hitelminősítő azzal számol, hogy az idei orosz GDP-növekedés 1,5 százalékra lassul, jövőre azonban a gazdaság teljesítménye már 1,9 százalékkal nő. A Fitch jelentésében 1,8 százalékos tavalyi GDP-növekedés szerepelt. Az orosz statisztikai hivatal február 12-én azt közölte nem végleges adatként, hogy a gazdaság 2,3 százalékkal bővült 2018-ban.

A Fitch rámutatott arra, hogy az egy fokkal magasabb "BBB" besorolású országok esetében 3,2 százalék a medián GDP-növekedés. A hitelminősítő előrejelzése szerint az áfaemelés, a rubel gyengülése és általában az inflációs várakozások erősödése miatt az idei átlagos infláció 5,3 százalék lesz a tavalyi, történelmi minimumnak számító 2,9 százalék után. A Fitch szerint 2020-ban 4 százalék lesz az infláció, ami megegyezik a jegybanki inflációs céllal.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kisebb előrelépés az államadósság terén »