-->

A fogkrém és a szájvíz menthet meg minket a vírustól

| forrás:
NOGUCHI PORTER NOVELLI
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a cinket vagy ónt tartalmazó fogkrémek, illetve a cetil-piridinium-klorid (CPC) tartalmú szájvizek 99.9%-ban semlegesítik a COVID-19-et okozó vírust. A vizsgálatok a Colgate kutatási program részét képezik, amely keretén belül megfertőződött embereken végeztek klinikai vizsgálatokat, hogy felmérjék a szájápolási termékek hatékonyságát a szájban megtalálható vírus mennyiségének csökkentésében, amely hozzájárulhat a COVID-19-et okozó vírus terjedésének lassításához.

A laboratóriumi vizsgálatokban - amelyekben elsőként vizsgáltak fogkrémet - a Colgate Total és a meridol fogkrémek 2 perc után semlegesítették a vírus 99.9%-át. A Colgate Plax és Total szájvizek már 30 másodperc után hasonlóan hatékonynak bizonyultak a vírus semlegesítésében. Az októberben befejezett vizsgálatokat a Rutgers New Jersey Medical School (NJMS) Közegészségügyi Kutató Intézetével és a Regionális Biológiai Biztonsági Laboratóriumokkal együttműködve végezték.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyes fogkrémek és szájvizek segíthetnek csökkenteni a SARS-CoV-2 vírust, amely a COVID-19 megbetegedéseket okozza, azáltal, hogy ideiglenesen csökkentik a szájban található vírus mennyiségét. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja szerint a vírus cseppfertőzés útján terjed, tehát amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, énekel, beszél vagy levegőt vesz.

“Klinikai vizsgálataink korai szakaszában járunk, de az előzetes laboratóriumi és klinikai eredményeink nagyon ígéretesek” - mondta Dr. Maria Ryan, a Colgate klinikai igazgatója. “Jóllehet, a fogmosás és a szájvizes öblögetés nem számítanak kezelésnek, illetve nem nyújtanak teljes körű védelmet, segíthetnek a vírus továbbadásának csökkentésében és terjedésének lassításában, kiegészítve a maszkviselés, szociális távolságtartás és a gyakori kézmosás által biztosított védelmet.”

Dr. David Alland, a Fertőző Betegségek divízió vezetője és a COVID-19 Elhárítási és Pandémiás Felkészültségi Központ (CCRP2) igazgatója, aki Dr. Pradeep Kumar és Dr. Riccardo Russo orvos kollégáival a Rutgers NJMS tanulmányt vezette, a következőket mondta: “Tekintettel arra, hogy a nyál olyan mennyiségű vírust tartalmazhat, mint ami az orrban és a torokban található, valószínűsíthető, hogy a szájból származó SARS-CoV-2 vírus hozzájárul a betegség továbbadásához, főként tünetmentes fertőzött személyeknél, akik nem köhögnek. Ez alapján a szájban lévő vírus mennyiségének csökkentése segíthet megakadályozni a vírus továbbadását a szájápolási termékek hatástartama alatt.”

A laboratóriumi vizsgálattal párhuzamosan a Colgate szponzorált egy további klinikai vizsgálatot is, amelyben mintegy 50 fő COVID-19 fertőzött, kórházban ápolt személy vett részt. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a Colgate Total (CPC-vel és cinkkel), a Colgate Peroxyl és a Colgate PerioGard szájvizek átmenetileg jelentősen csökkentik a vírus mennyiségét a szájban. A kutatók decemberben tervezik megosztani eredményeiket. További, a Colgate által támogatott klinikai kutatások a fogkrémről és a szájvízről folynak a Rutgers-ben, a brazíliai Sao Paulo-i Albert Einstein Intézetben, az Észak-Karolinai Egyetemen és a Chapel Hill Adams Fogorvosi Iskolában, mintegy 260 fő COVID- 19 fertőzött bevonásával.

"A Colgate világszerte számos kutatóval együttműködve végez klinikai kutatásokat, vizsgálva a szájápolási termékek szerepét a szájüregben található vírusmennyiség csökkentésében. Úgy gondoljuk, hogy az egyéb megelőző intézkedések mellett a szájápolás jelentős szerepet játszik a járvány elleni küzdelemben.” - mondta Dr. Ryan.

“A járványhelyzet idején minél többet tudunk a vírusról, annál hatékonyabban tudjuk felvenni ellene a küzdelmet, ezért nagyon örülök, hogy a Colgate egy ilyen lenyűgöző kutatási programot folytat. Folytatnunk kell az egészségügyi hatóságok által ajánlott óvintézkedések betartását, azonban ezekkel a tanulmányokkal további módszereket is alkalmazhatunk a fertőzés továbbadásának megelőzése érdekében olyan szituációkban, ahol elkerülhetetlen a személyes kontaktus, például fogorvosi vizsgálatok során.” - mondta Dr. Mark Wolff, a Pennsylvaniai Egyetem fogorvosi karának dékánja.

A szájápolási termékek vezető gyártójaként, a Colgate elkötelezett amellett, hogy elöljáró szerepet töltsön be a tudományban és termékei megfeleljenek az egészségügyi kihívásoknak, valamint kielégítsék a fogyasztói igényeket. Ha többet szeretne megtudni a jó szájhigiénia általános egészségre gyakorolt hatásáról, a maszk viselés okozta szájhigiéniai problémákról, valamint egyéb témákról, látogasson el a www.colgate.com weboldalra.

A Colgate-Palmolive-ról:

A Colgate-Palmolive egy gondoskodó, innovatív, növekedésorientált vállalat, amely újragondolja az egészségesebb jövőt a társadalomnak, házi kedvenceinknek és bolygónknak.  A szájápolás, szépségápolás, otthonápolás és állateledelek kategóriákra fókuszáló és a termékeit több mint 200 országban forgalmazó Colgate alá olyan közismert márkák tartoznak, mint a Colgate, Palmolive, elmex, Tom’s of Maine, Sorriso, Speed Stick, Lady Speed Stick, Softsoap, Irish Spring, Protex, Sanex, Filorga, eltaMD, PCA Skin, Ajax, Axion, Fabuloso, Soupline és Suavitel, valamint a Hill’s Science Diet és Hill’s Prescription Diet.

A Colgate fenntartható, nyereséges növekedésre, valamint kiemelkedő részvényesi hozam biztosítására törekszik; tovább igyekszik munkavállalóinak innovatív és elfogadó munkakörnyezetet teremteni. Termékeinket világszerte azzal a céllal értékesítjük és fejlesztjük, hogy segítsünk fogyasztóinknak az egészségük megőrzésében és életüket élvezhetőbbé tegyük, miközben vállalati kultúránkban a fenntarthatóságot, a diverzitást, az egyenjogúságot, egymás elfogadását és a társadalmi felelősségvállalást valljuk.

A Colgate globális tevékenységéről, a gyermekek szájhigiéniájának javításáért folytatott Bright Smiles, Bright Futures  programról és a Colgate jövőbeni terveiről honlapunkon talál további információt: http://www.colgatepalmolive.com.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Több százezer adag vakcina érkezik hazánkba »