A fogyasztás húzhatja a hazai növekedést

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,4 százalékot. A kutatóintézet elemzői arra számítanak, hogy a jegybank akár 1,5 százalékig csökkenti az alapkamatot az idén.

Itt az ideje a kamatvágásnak

A Századvég szerint a Magyar Nemzeti Bank az elkövetkező hónapokban több lépésben, akár 1,5 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát. A globális és hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony inflációs várakozások és Magyarország kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Szintén ezt erősítik az elmúlt hónapok nemzetközi monetáris intézkedései: az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása és a Lengyel Központi Bank kamatvágása - olvasható a kutatóintézet pénteken közzétett, "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványában.

Várakozásuk szerint az éves infláció az idén 0,3 százalékos lehet, jövőre viszont felpörög és 2,6 százalékra emelkedhet a fogyasztói árindex.

Beindul a fogyasztás

A kutatóintézet elemzői azzal számolnak, hogy a gazdasági teljesítményt az idén elsősorban a fogyasztás, jövőre pedig újból az export vezérelheti. Várakozásaik szerint a kivitel növekedése továbbra is tartósan felülmúlja az importét, köszönhetően az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezetnek. A behozatalt pedig az idén várhatóan nem érik a tavalyihoz hasonló olyan egyedi sokkok, mint a gáztározók feltöltését szolgáló jelentős földgáz import.

A fogyasztás erősödő növekedését 2015-ben a rendelkezésre álló jövedelem jelentős emelkedése biztosítja. A gazdaságpolitikai intézkedések mellett az alacsony kamat- és inflációs környezet is emeli a fogyasztási hajlandóságot, amit a munkaerő-piaci folyamatok tartós javulása is segít. Emellett az idén a forintosítás és a bankok elszámoltatása is növeli az elkölthető jövedelmet.

Csökkenni fog a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 2015-ben 7,4 százalékos lehet, az emelkedő aktivitás és foglalkoztatottság mellett pedig 2016-ban már 7 százalék alá süllyedhet. A beruházások idei, mérsékeltebb ütemű növekedését a versenyszféra mellett az uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások továbbra is segítik. Jövőre ugyanakkor a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások visszaesésére számítanak a Századvég elemzői.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a 2015. évi költségvetést övező pozitív és negatív kockázatok kiegyenlítik egymást, így tartható a kormányzati hiánycél: az államháztartási hiány az idén a GDP 2,4, jövőre 2,1 százalékát teheti ki.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mérséklődött az osztrák GDP-csökkenés »