A fosszilis energiahordozók visznek minket a sírba

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy új tanulmány szerint a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásához kapcsolódó egészségügyi költségek 600 százalékkal meghaladják az adófizetők által finanszírozott támogatásokat. A tanulmány szerint a kormányoknak meg kéne szüntetniük a fosszilis tüzelőanyagok támogatását - áll az EurActive cikkében.

6,5 millió ember évente

A G20-ak kormányai 2014-ben 444 milliárd dollárt költöttek az olaj-, gáz- és szénalapú támogatásokra, és már régóta elkötelezték magukat a támogatás csökkentése mellett, mivel az országok a párizsi megállapodásban vállalták, hogy a fenntartható fejlődési és nemzeti célokkal összhangban dekarbonizálják gazdaságaikat.

A nemzetközi Egészség és Környezet Szövetség (HEAL) új tanulmányának becslése szerint ugyanazon fosszilis tüzelőanyagok használata azt eredményezi, hogy 2,76 billió dollárt költenek egészségügyi kiadásokra a G20-ak, köszönhetően az levegőszennyezésnek. Az EU országai ebből 229,5 milliárdot költenek el.

A becslések szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetése évente 6,5 millió ember életébe kerülnek világszerte, a kapcsolódó betegségek, például agyvérzés, szívroham, rák és tüdőbetegségek miatt.

Mutassanak példát

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a fosszilis tüzelőanyagokat jelölte meg a levegőszennyezés legfőbb okának, a szénenergia pedig a környezeti szennyezések közel felének okozója.

A HEAL jelentésében felhívja a kormányokat a világ minden táján, hogy állítsák le a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, és mutassanak példát, hogy a megspórolt pénzt hogyan lehetne hasznosítani az egészségügy javára.

Bulgária belehúzott

Németországban a tanulmány szerint a korai halálesetek 24,9 százalékáért a levegőszennyezés okolható. Ezt meg lehetne előzni, ha a fosszilis tüzelőanyagok támogatását megszüntetnék, és másra fordítanák a megmaradt pénzt. Ez az arány az Egyesült Királyságban 41,3 százalékra, Lengyelországban pedig 51,3 százalékra emelkedett. Törökország pedig 71,3 százalékos csökkenést is elérhetne.

A levegőszennyezés okozta halálesetek megelőzésében Bulgária áll az élen, mivel a jelentés szerint 89,1 százalékos a csökkenés. A kelet-európai országok közül Románia 71,3 százalékkal, Lengyelország pedig 51,3 százalékkal csökkenthetnék a halálesetek számát.

Okosabb is lehetne Németország

Németország 42,7 milliárd dollárt számlázott a kapcsolódó egészségügyi költségekre, míg Lengyelországnak és az Egyesült Királyságnak 39,2 illetve 30,7 milliárd dollárt kell fizetnie emiatt. Csak 2013-ban a szénégetés miatt az egészségügyi kiadások 6,1 és 11,8 milliárd euró között alakultak, és 4000 korai halálesetet okoztak.

A HEAL javaslata szerint Németország jobban is elkölthette volna 2013-ban a fosszilis tüzelőanyagok támogatására szánt 5,4 milliárd dollárt. Ugyanis ha 300 ezer szolárberendezést telepített volna a szénerőművekben dolgozó 15 ezer ember 5 évnyi alternatív foglalkoztatásával, azzal több mint 100 ezer gyermekgondozónak tudtak volna még fizetést adni egy évig.

A Heidelberg Egyetem professzora, Rainer Sauerborn szerint Németországnak, aki a megújuló energia felhasználását ennyire támogatja, a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetése az egyik fő prioritásnak kéne lennie.

Miért ragaszkodunk ennyire?

A tanulmány szerint Varsó a 1,5 milliárd dollárt, amit az olaj-, gáz- és szénalapú fűtés támogatására szán, költhetné inkább 34 új kórházra, és 30 ezer orvos valamint 57 ezer tanár fizetésére.

Michal Krzyzanowski rámutatott, hogy a levegőszennyezés egészségügyi költségei 13 százalékkal csökkentik a lengyel GDP-t, és felszólították a lengyel kormányt, hogy kezdjen el a tisztább energiaforrások felé közeledni.

Napelem panelek az új pécsi fotovoltaikus erőműben az átadás napján, 2016. április 28-án. A több mint négymilliárd forintos uniós és állami támogatás segítségével megvalósult beruházásnak köszönhetően éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az Egyesült Királyság egészségügyi kiadásai 500 százalékkal meghaladják az energiatámogatások mértékét. A HEAL szerint London ehelyett 48 ezer ápoló és 74 ezer kezdő orvos bérét fizethetné évente, ugyanennyiért pedig 300 ezer napelemet telepíthetne.

„Nevetséges, hogy továbbra is nagymértékben támogatjuk a fosszilis energiahordozókat, és ami ennél is abszurdabb, hogy ezt úgy tesszük, hogy vannak életképesebb, megfizethetőbb alternatíváink” – mondta Caroline Jessel.

Most már lépni kell

Az IEA szerint a fosszilis tüzelőanyagok 2020-ig történő fokozatos megszüntetése 360 millió tonnával csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami megfelel annak a párizsi megállapodásban rögzített célkitűzésének, ami szerint 12-20 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a felmelegedés 2 Celsius fok alatt maradjon.

Gyakorlati szinten a HEAL felszólította a G20-akat, hogy 2020-ra vagy 2025-re a fejlődő országok is csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagokra szánt támogatásokat. A szövetség arra is felszólította az EU pénzügyi intézményeit, hogy mutassák az utat a G20-as országoknak a megújuló energiaforrásokra való váltásban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyarország kiveszi a részét a küzdelemből »