A G20-ak így pörgetnék fel a globális gazdaságot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A G20-ak pénzügyminiszterei szerint a globális gazdaság növekedését egyebek között szerkezeti reformokkal, infrastruktúrát érintő befektetésekkel és innovációval lehet élénkíteni. Figyelmeztettek arra, hogy emelkedhetnek a tartalékdevizát kibocsátó országokban a jegybanki kamatok.

A G20-as pénzügyminisztereknek a kínai Hangcsouban rendezett csúcsértekezlet keretében tartott megbeszélésről Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter számolt be. Azt mondta, hogy "a Nemzetközi Valutaalap (IMF) globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzései túlságosan derűlátóak, nem veszik figyelembe az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat. A szervezet előrejelzéseiben az szerepel, hogy gyorsul a globális gazdasági növekedés. Ez azonban nincs így."

Anton Sziluanov hozzátette: hosszabb távon a növekedés gyorsulásának egyik feltétele a szerkezeti reform, amivel kiemelten foglalkoztak a pénzügyminiszterek. Az IMF idén 3,1 százalékos, jövőre 3,5 százalékos globális gazdasági növekedéssel számol. Számos szakértő azonban úgy véli, hogy a globális gazdaság növekedése a következő években valószínűleg még a 3 százalékot sem éri el.

Anton Sziluanov rámutatott arra, hogy a pénzügyminiszterek elítélték a protekcionizmust és úgy vélték, hogy a kétoldalú és regionális kereskedelmi megállapodásoknak meg kell felelniük a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásainak.

Anton Sziluanov arról is beszámolt, hogy a G20-ak pénzügyminiszterei szerint a devizaárfolyamok kilengésének kedvezőtlen következményei lehetnek a gazdasági és a pénzügyi stabilitásra. A pénzügyminiszterek ezért megállapodtak abban, hogy a pénzpiacok helyzetéről folyamatosan konzultálnak. A miniszterek egyben arra figyelmeztettek, hogy fel kell készülni a tartalékdevizát kibocsátó országokban a jegybanki kamatok emelésére.

Ezt olvastad már? Válságok rázzák meg a világot - ki a következő?
Görögország, Venezuela, Puerto Rico, Törökország, Kína, Nagy-Britannia. Ezek az országok azok, ahol csupán az elmúlt két évben történt valami olyan, ami megrázta a világot. Mi jön ezután?

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hatalmas lépéssel a Huawei lett az egyik leginnovatívabb vállalat »