A gazdaság korona-mátrixa (a DOLOG)

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Miközben dúl a járvány, készülünk a jövőre is. Magyarország részletes "gazdasági helyreállítási tervvel" április közepén fog rendelkezni a miniszterelnök szerint. Nem biztos azonban, hogy a helyzet egyszerűen orvosolható és megfogalmazható intézkedések összessége. Bízzunk abban, hogy gyorsan helyreáll a gazdaság folytonossága, de egy DOLOG, amit azonban nem szabad elfelejteni.

A DOLOG a jelen írásban nem jelent mást, mint az ismeretlent. Azt, amit nem láthatunk előre, mert nincs hasonló tapasztalatunk, a DOLOG, ami tennivalók, várható fejlemények, nem számítható következmények összessége. A DOLOG pedig elég nehezen megítélhető jelenleg. A DOLOG egy olyan mátrix, ami a helyzet adta körülményekből, az emberek reakcióiból, a tettek és tennivalók hatásaiból, következményeiből és az azokra adott emberi válaszokból áll.

Mi is a DOLOG akkor valójában? Először is egy preferencia rendszer, amiben megfogalmazzuk, hogy alapvetően milyen összetevők alkotják a korona-helyzetet és ezekből az összetevőkből miket, milyen fontosságúnak ítélünk. Kezdjük azzal példaként, hogy ebben a preferencia-rendszerben az elmúlt rövid időszak emberi válaszai alapján a legfontosabbnak az emberélet és az egészségügyi rendszer fenntarthatósága tűnik egyértelműnek. Másodszor törekednünk kell arra, hogy megismerjük, mikor is állhat majd vissza a "régi rend", vagyis valami, ami ahhoz hasonló. Harmadszor, mit kell tennünk, hogy az úgy nevezett régi-hasonló rend gyorsan visszaállhasson? Negyedszer, mit kell ahhoz cselekednünk, hogy hasonló fenyegetettség ne érhessen még egyszer bennünket? A DOLOG az, hogy ezt a négy összetevőt nem is biztos, hogy hatékonyan meg is lehet alkotni/válaszolni. Nézzük egyenként: elsőként az emberélet és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságára való törekvésünk módja mennyi egyéb kárt okoz? Fognak-e milliók éhezni és meghalni, mert úgy cselekszünk, ahogyan? Senki sem tudhatja a jövő mátrixa végtelen. Másodikként kijelenthető, hogy sok szakértő azt gondolja, hogy a járvány nem lesz egy hullámú és egykönnyen nem szabadulhatunk meg tőle, miközben Donald Trump amerikai elnök szerint Húsvétra minden helyreáll. Harmadikként fogalmunk sincs arról, mekkora károk lesznek és azokra mi a helyes válasz, az idő persze majd láttatja a teendőket, de még igen messze vagyunk tőle. Végül a legnehezebb: hogy ne forduljon elő hasonló soha többé? Valószínűleg senkinek a biztos válasza nem ismert e témában.

A DOLOG. Úgy áll, hogy én alapvetően azt gondolom, hogy a cselekvések helyesek. Védenünk kell az emberi életet, ha nem ezt tennénk mindenáron, akkor a jelenkor legfontosabb értéke az élet egy hazug kijelentés lenne. Lépésről lépésre kell haladnunk és komolyan kell vennünk a helyzetet, szerintem ebben is jól áll a világ és hazánk is. Segíteni kell az embereket, a gazdaságot, amit csak lehet, én úgy gondolom, hogy ez is egy mindennapos cselekvés külföldön és idehaza.

Valaki nevet azon, hogy Magyarország arra törekszik, hogy megtalálja a vírus ellenszerét? Aki nevet szégyellje magát! Kötelességünk mindent megpróbálni! Szeretjük vagy sem a kormányunkat, a jelenlegi vezetőinket? Lényegtelen! Mert egy dolgot ki kell jelenteni: hadban a haza és a vezetőink éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy embereket lehessen megmenteni, stabilitást lehessen elérni, a járvány mind hatékonyabban kezelhető legyen!

Ezekért és minden másért én is szólítok mindenkit arra: maradjanak otthon, minél kevesebbet járjanak ki! Végezetül pedig úgy áll a DOLOG, hogy kikívánkozik belőlem Kölcsey örök érvényű szava, amely a múltat, a jelent és a jövőt fogalmazza: "... Régi kor árnya felé visszamerengeni mit ér? Messze jövendővel vess össze jelenkort, Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!" Kiegészítve: Ments, óvj, segíts, hogy minden ismét fényes lehessen!...

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Háromszáz milliárd euró az nem semmi, főleg, ha magmánzsebből van »