A gazdaság virágzására számítanak a japánok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Négy japán vállalatból három a gazdasági teljesítmény javulására számít az év hátralévő részében a Kyodo hírügynökség által végzett felmérés szerint.

Hetven százalék a növekedésre tippelt

A felmérésbe bevont 108 nagyvállalat - közöttük például a Toyota Motor Corp. és a Sony Corp. - közül 76, azaz a megkérdezettek hetven százaléka azon a véleményen volt, hogy az év végéig a gazdasági teljesítmény számottevő vagy mérsékelt növekedésére lehet számítani. Huszonhat vállalat stagnálásra, három pedig csökkenésre számít.

Tőkeberuházásait 59 vállalat tervezi növelni a jövő márciusig tartó folyó pénzügyi évben, 31 az előző évivel megegyező összeget szán beruházásokra fordítani, nyolc pedig beruházásainak visszafogására készül.

Sok helyen hiány van

A munkaerő-kínálattal kapcsolatban 54 vállalat fejezte ki megelégedettségét, és 49 panaszkodott hiányról. Munkaerő-felvételi problémákról elsősorban az autóipari cégek számoltak be, legkevésbé pedig a pénzügyi szolgáltatók panaszkodtak.

A bizakodó hangulatot a japán gazdaság 2012 óta tartó mérsékelt ütemű növekedése alapozza meg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítása szerint a japán bruttó hazai termék (GDP) nominálisan 546,24 ezer milliárd jenre (5 ezer milliárd dollár) emelkedik az idén az öt évvel ezelőtti 494,96 ezer milliárd jenről. Idei GDP-növekedési előrejelzését 1,3 százalékra javította fel az IMF az előző, áprilisban tett 1,2 százalékos prognózisáról.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »