A gazdaságot is megrengeti a terror

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint rövid távon várhatóan elenyésző, hosszabb távon azonban már komolyabb negatív gazdasági és költségvetési következményei lehetnek a párizsi merényleteknek.

A City egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemzőháza, a Capital Economics elemzői tanulmányukban kiemelték, hogy a nemzetközi példák csekély rövid távú hatást valószínűsítenek.

Nem ijedtek meg a turisták

A 2004 márciusában elkövetett madridi vonatrobbantás után a spanyol kiskereskedelem forgalma havi összevetésben mindössze 0,1 százalékkal csökkent, a következő hónapban viszont már 0,6 százalékkal nőtt. A 2005 júliusában végrehajtott londoni öngyilkos merényleteknek nem is volt egyértelmű hatásuk a brit kiskereskedelmi eladásokra - hangsúlyozzák a cég elemzői.

Azt is kétségesnek tartják, hogy a párizsi merényletek hatására jelentősen csökkenne a Franciaországba látogató turisták száma. A Párizs alternatívájaként felkereshető európai nagyvárosokban is van terrorfenyegetés, és az sem bizonyos, hogy a francia alpesi síközpontokat, illetve a tengerparti üdülőhelyeket kevesebben keresik fel a fővárosban elkövetett merényletek miatt.

A Capital Economics londoni elemzőinek kimutatása szerint a madridi vonatrobbantások évében, 2004-ben 4,2 százalékkal nőtt a Spanyolországba látogató turisták száma, és Nagy-Britanniában sem csökkent, csak valamivel lassabban nőtt az idegenforgalom a 2005-ös londoni merényletek után, pedig a brit turizmus különösen erőteljesen összpontosul Londonra.

Veszélyes lehet az erősödő protekcionizmus

A ház szerint azok a várakozások is eltúlzottak, hogy a francia kormány a merényletek miatt félredobja a maastrichti stabilitási előírásokat, és hatalmas védelmi költekezésbe kezd. A francia pénzügyminisztérium által a jövő évre jelzett 600 millió eurós pótlólagos biztonsági kiadási csomag a francia hazai össztermék (GDP) 0,03 százalékának felel meg - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház szerint komolyabb gazdasági kihatások - ha lesznek ilyenek - elsősorban hosszabb távon jelentkezhetnek, és mindenekelőtt politikai indíttatásúak lehetnek. A párizsi merénylet ugyanis várhatóan tovább növeli a Marine Le Pen vezette, protekcionista gazdasági alapállású Nemzeti Front támogatottságát.

Meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy Marine Le Pen megnyerje a 2017-es francia elnökválasztásokat. Ha azonban pártja támogatottságának növekedése folytatódik, és ha a Nemzeti Front jól teljesít a jövő hónapban esedékes regionális választásokon, Marine Le Pen fokozhatja a francia kormányra gyakorolt nyomást a költségvetési konszolidációs program félbehagyása, és a gazdaság korszerűsítésében elért, eddig is meglehetősen vérszegény eredmények felszámolása végett - áll a Capital Economics elemzésében.

A ház szerint a jelenleginél kissé lassabb ütemű költségvetési konszolidáció jót tehet a francia gazdaságnak, de a protekcionizmus erősödése súlyosan károsíthatja a növekedési és a költségvetési kilátásokat hosszabb távon.

Szembemegy az ígéreteivel Hollande

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének elemzői azt jósolták, hogy a párizsi merényleteknek a következő néhány évben erőteljes hatásuk lesz a francia gazdasági stratégiára. Francois Hollande francia elnök már a terrortámadás után jelezte, hogy a "biztonsági paktum" - vagyis a francia polgárok biztonságának garantálására tett kötelezettségvállalása - elsőbbséget kap a közkiadások kordában tartását célzó euróövezeti stabilitási paktummal szemben.

Ez ellentmond Hollande választási kampányígéretének is, amely a francia államháztartási hiány leépítését helyezte kilátásba - hangsúlyozzák az Eurasia londoni elemzői. A ház kiemeli, hogy a francia államháztartás egyenlege legutóbb 1974-ben zárt többlettel.

Franciaország a nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva várhatóan megpróbál mentesítést kiharcolni magának az euróövezeti költségvetési kötelezettségek alól, legalábbis rövid távon. Ha azonban a költségvetési célok továbbra sem teljesülnek, az már komolyan kikezdené Franciaország hitelességét az euróövezeten belül, emellett mélyítené a "takarékos észak" és a déli európeriféria ellentéteit is - vélekednek az Eurasia Group elemzői.

A ház szerint a 2017-es francia elnökválasztások után - amelyen a cég jobbközép győzelmet vár - javulnak a szükséges szerkezeti reformok végrehajtásának esélyei. Ha azonban az euróövezeti szabálykönyvet a merényletekre hivatkozva sutba dobják, ez az esély jórészt elenyészne.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A belföldi kikacsolódást erősíti a turizmuspolitika »