A geopolitikai káosz tesz be a felvásárlásoknak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni iparági elemzők szerint jelentősen lassult az idei év első felében az egyesülési és felvásárlási tevékenység (M&A) a globális vállalati szektorban, nem utolsósorban a geopolitikai kockázatok erősödése miatt.

A világ egyik legnagyobb vállalati jogi tanácsadó cégcsoportja, a Clifford Chance szerdán Londonban bemutatott féléves összegzésében kimutatja, hogy 2017 első felében meredeken, 24 százalékkal csökkent értéken számolva a globális M&A-aktivitás a tavalyi év második feléhez mérve.

A világgazdasági átlagon belül kirívó az amerikai M&A-piac zsugorodása: a ház adatai szerint az amerikai vállalati szektorban az idei első hat hónapban 34 százalékkal 627 milliárd dollárra csökkent az egyesülési és felvásárlási tranzakciók értéke. A megaügyletek száma is visszaesett: mindössze egy amerikai M&A-tranzakció értéke haladta meg a 25 milliárd dollárt.

A Clifford Chance szerdai tanulmánya szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségben 31 százalékkal 277 milliárd dollárra esett vissza fél év alatt a vállalati M&A-ügyletek értéke. A ház kimutatása szerint a világgazdaság legnagyobb erőcentrumai közül egyedül Európa mutatott élénkülést: az európai M&A-piaci tranzakciók értéke az idei év első felében 8 százalékkal 463 milliárd dollárra emelkedett.

Honnan a hanyatlás?

A globális M&A-lendület lanyhulását a cég londoni elemzői elsősorban azzal magyarázzák, hogy sok multinacionális cég egyelőre a kivárás álláspontjára helyezkedett, és e pozícióból figyeli a "geopolitikai káosz" fejleményeiről érkező hírfolyamot.

A Clifford Chance szakértői szerint erőteljes fékező hatást gyakorolnak emellett a kifelé irányuló kínai befektetési tevékenységre elrendelt korlátozások is.

A harmadik fő tényező a ház szerint az, hogy a jelenlegi "erősen politikai töltetű" környezetben, az egyre magasabbra emelkedő kormányzati, trösztellenes és szabályozói akadályok közepette növekszik az ügyletek végrehajtási kockázata és bonyolultsága, és mindezek miatt a nagy értékű tranzakciók lebonyolítása vagy a szokásosnál hosszabb ideig tart, vagy el sem kezdődik.

A Clifford Chance tanulmánya szerint a kínai korlátozások komoly idegességet okoznak a potenciális külföldi partnerek körében azzal kapcsolatban, hogy ha egy kifelé irányuló kínai M&A-ügylet elindul, a kínai vásárlójelöltek végig tudják-e vinni a tranzakciót, különösen annak finanszírozási folyamatát.

A ház felidézi, hogy a kínai kormány augusztus 18-án "útmutatókat" adott ki a külföldre irányuló kínai befektetésekre, azzal a céllal, hogy szabályozza a kínai vállalatok "irracionális" külföldi felvásárlási tevékenységét, egyebek mellett az ingatlanszektorban, a szálloda- és a szórakoztatóiparban és a sportklubokban.

Mélypont

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor mélyponton van a globális vállalati szektor adóskockázata.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban ismertetett összegzése szerint az általa nem befektetési ajánlású - spekulatív - besorolással ellátott vállalatok körében augusztusban 2,9 százalékra csökkent az újonnan törlesztési csődbe került cégek aránya. A Moody's hangsúlyozza, hogy 2015 októbere óta első ízben süllyedt 3 százalék alá a hátralékossá váló magas hozamú cégadósok aránya a teljes portfólión belül.

A hitelminősítő azzal számol, hogy jövő augusztusban a törlesztési csődbe kerülő alacsony besorolású vállalatok aránya globálisan már csak 2,3 százalék lesz. A cég felidézi, hogy ebben a vállalati körben tavaly augusztusban 4,8 százalékon tetőzött a törlesztési csődöt jelentő cégek aránya.

A Moody's szerint a kedvező adóskockázati folyamatok fő tényezői közé tartozik a spekulatív osztályzatú vállalatok adósságeszközeinek viszonylag alacsony kockázati felára és a nyersanyagárak stabilitása.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Harc a piros talpú magas sarkú cipőért »