Célszámot módosíthat a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) csökkentheti a monetáris lazítás egyik korlátjaként meghatározott munkanélküliségi célszámot - vonta le a következtetést a Goldman Sachs főközgazdásza két Fed-funkcionárius tanulmányából.

Jan Hatzius szerint a két tanulmányból - amelyek közül az egyiket William English, a Fed monetáris ügyek részlegének vezetője jegyzi, a másikat David Wilcox, a Fed kutatási és statisztikai igazgatója - levonható az a következtetés, hogy az amerikai központi bank márciusban esetleg csökkenti a jelenleg 6,5 százalékos célszámot.

A munkanélküliség az Egyesült Államok legnagyobb gondja

A Fed 2012 decemberében meghirdette, hogy addig marad zéró érték közelében az alapkamat, amíg a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és amíg a munkanélküliség nem csökken 6,5 százalékra. Ezzel párhuzamosan a rendkívüli mennyiségi enyhítés - a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program - folytatásának hallgatólagos feltétele a legföljebb 2 százalékos tizenkét havi infláció és 7 százalékos munkanélküliség.

A munkanélküliségi ráta szeptemberben 7,2 százalék volt az Egyesült Államokban.

William English és szerzőtársai arra jutottak, hogy a gazdasági előnyök nagyobbak, ha a munkanélküliségi célráta 6,5 százalék helyett 6 százalék, és még nagyobbak, ha 5,5 százalék a küszöb. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy érdemes-e a munkanélküliség helyett az inflációs célt módosítani.

Wilcox és kollégái eközben azt vezették le, hogy a magas munkanélküliségnek sokkal nagyobb a hatása az amerikai gazdaság termelékenységére, mint eddig feltételezték. Ez is azt az érvelést erősíti, miszerint átmenetileg át lehet lépni a 2 százalékos inflációs célt, ha közben gyorsabb ütemben csökken a munkanélküliség.

Készülhet az új elnök

A két tanulmány - amelyet csütörtökön és pénteken mutatnak be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) konferenciáján Washingtonban - a januárban hivatalba lépő új Fed-elnök, Janet Yellen nézeteit tükrözi. Yellen várhatóan kemény kérdéseket kap a témában, amikor november 14-én meghallgatja őt az amerikai szenátus illetékes bizottsága.

Egyes közgazdászok szerint ugyanakkor kevés a valószínűsége, hogy a Fed módosítana a célszámokon, mert - ahogy arra az egyik tanulmány is kitér - ez csökkentheti a Fed hosszú távú hitelességét.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem semmi - ezermilliárd dollár fölött az USA hiánya »