A görög kormány kissé lazított a tőkekorlátozáson

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A görög kormány péntektől részben enyhített a két éve elrendelt tőkekorlátozásokon.

Változások

A görög pénzügyminisztérium közlése szerint szeptember 1-jétől a lakosság összesen havi 1800 eurót vehet ki számláiról, bármilyen időpontban az eddigi kétheti, összesen 840 euró helyett.

A külföldre utazó görögök esetében továbbra is fennmarad az a két éve elrendelt intézkedés, hogy legfeljebb 2 ezer euró készpénzt vihetnek ki az országból.

Az importtermékek vásárlása esetén a pénzátutalás pedig még mindig csak banki engedéllyel lehetséges. A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett.

Féltek a kihullástól

2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből. A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek, lefékezte például a gazdaságot, a hazai össztermék (GDP) zsugorodni kezdett. A tőkekorlátozások teljes feloldására várhatóan 2018 augusztusában kerül sor.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés