A holland gazdaságot is recesszió fenyegeti

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mély recesszióba taszítják az idén a holland gazdaságot a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések a kormány gazdasági tanácsadó testülete, a CPB csütörtöki közleménye szerint.

A korlátozó intézkedések amellett, hogy csorbítják a termelési és fogyasztási volument, felhajtják a munkanélküliséget is és rontják a költségvetés helyzetét - állapítja meg a jelentés. A testület prognózisa szerint az ötödik legnagyobb euróövezeti gazdaság, a holland így az idén legalább 1,2 százalékos, de a járvány lefutásának függvényében akár példátlan mértékű 7,7 százalékos GDP-csökkenést is elszenvedhet. "A prognózis minden forgatókönyve recessziót eredményezett" - foglalta össze a CPB jelentése, megjegyezve, hogy egyelőre megközelítőleg sem lehetséges a legvalószínűbb forgatókönyvet kiválasztani.

A legoptimistább forgatókönyv a korlátozó intézkedések három hónap utáni megszüntetésével számol. A holland kormány bezáratott minden iskolát, éttermet, bárt és múzeumot, betiltotta a tömegrendezvényeket és otthonmaradásra szólította fel a lakosságot. Ezek az intézkedések három hónap alatt évi 1,2 százalékos GDP-csökkenést okoznak az országnak a prognózis szerint, amit 2021-ben 3,5 százalékos növekedés követhet. Kevésbé optimista feltételezéssel élve a korlátozásokat hat hónap elteltével oldják fel, ami 5,0-7,7 százalékos gazdasági visszaesést okozhat Hollandiának attól függően, hogy más országokban milyen helyzet alakul ki, és ez mennyiben befolyásolja a globális pénzügyi rendszert.

A növekedés eszerint a forgatókönyv szerint is visszatér 2021-ben. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a korlátozó intézkedések egy éven át érvényben maradnak, ami 7,3 százalékos GDP-csökkenést eredményez az idén és további közel három százalékosat jövőre. A jelenleg 2,9 százalékon rekordalacsony munkanélküliségi ráta mindhárom forgatókönyvben jelentős mértékben megemelkedik.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »